– Det är viktigt att vi får en regering som kan ta beslut i gruvnäringsfrågor. Vi kan konstatera att Miljöpartiet och Socialdemokraterna har suttit i en regering nu och de har haft svårt att enas i gruvfrågor, säger Per Ahl, vd i Swemin, till Radio Norrbotten.
Obeslutsamheten har bland annat inneburit att regeringen inte tagit ställning till bearbetningskoncession för Laver i Älvsbyns kommun och Kallak i Jokkmokks kommun. Enligt Radio Norrbotten finns totalt fyra gruvärenden i Sverige som blivit liggande.
– Vår bild är att Miljöpartiet skapat en politisk låsning som har förhindrat etableringsprocessen av järnmalmsgruvan i Kallak. Och det är ju i vårat perspektiv väldigt olyckligt, vi behöver fler arbetstillfällen, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernardsson (S) till Radio Norrbotten.
Tidigare har han tillsammans med Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) kritiserat länsstyrelsens hantering och krävt att näringsminister Mikael Damberg (S) ska agera för att bryta långbänken.
Läs mer: "Ska agera på nationell nivå"
Miljöpartiet minskar från 25 till 16 mandat i riksdagen, och det är mycket oklart vilket inflytande partiet får i politiken den kommande mandatperioden.
Åsikten att MP:s minskade inflytade kan påverka gruvbranschen delas av Naturskyddsföreningen – men där handlar det snarare om oro.
– Det är klart att det finns en poäng i det att en minskad röst för en specifik åtgärd innebär ju också mindre tryck. Jag tycker det vore väldigt synd om den typen av miljöfrågor får stryka på foten för andra frågor, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till Radio Norrbotten.