Fiskmarknad är en konferens om fiskvandring och startades i Holland för fem år sedan. Årets upplaga tar bland annat upp upp- och nedströmsvandring för fisk vid kraftverk.

På torsdagen, konferensens sista dag, fick deltagarna åka iväg på exkursion till Piteälven, Åbyälven och Byskeälven. Valet av älvar behövde kompletteras, tyckte Lule älvdals serviceorgan som kämpar för att Letsi torrfåra ska bli vattenfylld igen.

LÄS MER: Het ordväxling om Letsi torrfåra

Artikelbild

| ORDNAR ETT ALTERNATIV. Magnus Sjögren, Siri Lundström och Kurt Lundström från Lule älvdals serviceorgan har arrangerat en extra studieresa i samband med konferensen Fiskmarknad 2016. Deras resa går längs Lule älv.

– Vi tycker det är frustrerande att man inte visar upp Luleälven. I Piteälven är det gjort en massa åtgärder och där finns det något att titta på. Men när man pratar om Luleälven är det en vit fläck på kartan, säger biologen Siri Lundström, med rötter i Norrbotten och engagerad i Lule älvdals serviceorgan.

Lundström menar att mer kan göras.

– Vi vill till att börja med få till en minimitappning nedanför Letsi. Det skulle kunna ge fantastiska lekområden för harr och öring. Men vi har pratat för döva öron i åratal. Inte ens en teoretisk förstudie får vi gehör för. Sedan kan man drömma om att göra passager för fiskvandring vid fyra av de nedersta kraftverken. Men det är en fantastisk framtidsfantasi.

Att de anordnar en egen studieresa ska mer ses som ett komplement än en protest, enligt Siri Lundström.

– Fiskmarknaden är intressant och tar upp en massa kunskap som är bra. Men det är inte fokus på vad vi skulle kunna göra i Luleälven, den frågan lyfter vi, säger hon.

Ungefär 15 personer har anmält sig till deras studieresa.

– Det är alltid något. Men det är frustrerande att storstadsmedia och makthavare så totalt ignorerar glesbygdsproblematiken. Särskilt nu när Jokkmokk är på agendan, säger hon.