Socialnämnden i Jokkmokk ser ut att gå mot ett underskott på drygt sju miljoner kronor för 2014 – om inget drastiskt görs. I arpil fick nytillträdda socialchefen Kaisa Björnström i uppdrag att ta fram ett förslag på åtgärder för att få en budget i balans.

Det förslaget är nu färdigskrivet och ska presenteras vid nästa socialnämndsmöte, den 11 juni. Att ta bort schemalagda fikaraster för personalen och severa kall mat istället för varm till de äldre skulle spara 800 000 kronor tillsammans och kunna genomföras redan under hösten. Stänga äldreboendet Pionjären i Porjus skulle spara fyra miljoner, och stänga Bjärkagården i Vuollerim med sina 19 platser skulle spara 9,8 miljoner kronor.

Förslagen är drastiska och socialnämdens ordförande Kerstin Hellgren Tobiasson (S) tror inte att de är realistiska.

– Nedläggningar av äldreboenden ser jag inte som en möjlighet i dagsläget. Socialchefen har gjort det hon har fått i uppdrag att göra men vi behöver se vart alla pengar tar vägen när vi år efter år inte får budgeten att gå ihop. Det var väl 2009 som vi fick det att gå ihop senast.

Är budgetramarna för små från början?

– Det kan vara så, eller så sipprar det ut pengar någonstans i verksamheten. Det är därför det är bra att titta på varför budgeten inte går ihop, vi måste få veta varför. Min egen plånbok kan vara tom av och till, men jag vet ju varför. Nu ska vi disktuera det här förslaget och politiskt sett göra en bedömning, det kanske kommer fler förslag som är bättre, säger Hellgren Tobiasson.