Iskallt och historiskt bröllop

Cécilia Herbots och Julie Boschmans från Belgien blev historiska på måndagseftermiddagen.De blevdet första samkönade paret som gifte sig i Svenska kyrkan i Luleå stift.- Vi hoppas att vi kan bli en förebild för andra par, säger Cécilia Herbots.

Cecilia Herbots och Julie Boschmans från Belgien är det tredje samkönade paret som tar vara på den nya möjligheten att gifta sig i Svenska kyrkans regi. Vigseln ägde rum i iskyrkan i går eftermiddag.FOTO: HANS STERNLUND

Cecilia Herbots och Julie Boschmans från Belgien är det tredje samkönade paret som tar vara på den nya möjligheten att gifta sig i Svenska kyrkans regi. Vigseln ägde rum i iskyrkan i går eftermiddag.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

JUKKASJÄRVI2010-02-02 06:00

Vigseln ägde rum inför ett 30-tal hänförda släktingar och vänner från Bryssel som fyllde den ovanliga och kylslagna gudstjänstlokalen till sista plats. Inifrån iskyrkan hördes jubel och applåder när ceremonin var klar.
Efteråt var det mingel i isbaren och sällskapet fick något värmande till livs. Det var nära 30 grader kallt och gnistrande vackert i Jukkasjärvi.
Fantastisk plats
- Vi hade bestämt oss för att att ville gifta oss utomlands. När vi hittade ishotellets webbsida sa vi direkt, det är dit vi ska. Vi blev inte besvikna, det är en fantastisk och unik plats, säger Cécilia Herbots.
Varje år gifter sig omkring 500 par i iskyrkan i Jukkasjärvi. Det speciella med just den här vigseln är inte att paret kommer från utlandet - det gör en ansenlig andel - utan att det handlade om två kvinnor.
Den 1 november blev det möjligt för samkönade par att gifta sig i Svenska kyrkan. Beslutet togs efter en uppslitande debatt på Kyrkomötet.
Fram tills i går var det bara ett par i Norrköping och ett par i Härnösand som hade tagit vara på den möjligheten.
Stolt kyrkoherde
Cécilia Herbots och Julie Boschmans blev först i Luleå stift och detta historiska faktum spillde även över på Jukkasjärvis kyrkoherde Lise-Lott Wikholm.
- Jag känner mig ärad och stolt att de har valt att komma till oss. Det är ett fantastiskt fint par, jag hoppas att det kan visa vägen för andra, säger hon.
En vigsel i iskyrkan förgås av samma procedurer som vilken vigsel som helst och har samma juridiska betydelse.
Paret ska först söka hindersprövning i hemlandet och tar med sig all dokumentation. I Kiruna väntar ett besök vid skattemyndigheten där man via länk kopplar upp sig mot folkbokförare i Umeå som handlägger ärenden med utländska par.
På så vis blir vigseln giltig enligt äktenskapslagstiftningen i både Sverige och hemlandet.
Och i det här fallet även införd i Svenska kyrkans statistik som den tredje samkönade vigseln i Sverige.
Förvåning
I Belgien har samkönade par kunnat gifta sig i ett antal år och enligt Cécilia Herbots och Julie Boschmans har den debatten lagt sig i hemlandet.
De blev förvånade över att höra med vilken vånda Svenska kyrkan har tagit beslutet.
- Vi fick precis veta att det nyligen har blivit möjligt att gifta sig kyrkligt i Sverige. I våra ögon är man mer fördomsfria här än i Belgien, säger Cécilia Herbots.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om