Polarforskning visas upp i sin rätta miljö
Svenska polarforskare vill nå ut med sina filmer, bilder och berättelser till en bredare publik.Vilken plats passar då bättre för en utställning än Sveriges kanske främsta turistattraktion?
Det behövs ingen filmduk när dokumentären om svensk polarforskning rullar i en speciell filmsal i ishotellet,
Foto: Hans Sternlund
En viktig del av Polaråret har varit att sprida forskningens resultat till allmänhet och beslutsfattare. Det är också syftet med utställningen som invigdes vid ishotellet i lördags.
Filmvisning på snö
Nu rullar en dokumentär på åtta minuter i en speciell filmsal inne i ishotellet (nej, man behöver ingen projektorduk) och en fotoutställning finns att beskåda i den varma lobbyn.
Visningen av materialet pågår säsongen ut, det vill säga till och med april.
Utställningen sammanfattar den svenska insatsen under Polaråret. Många internationella och ämnesöverskridande expeditioner har letts och initierats av svenskar.
- Trots att Sverige är ett litet land har håller vi oss väl framme. Vi har starka traditioner ända sedan Nordenskiölds tid, säger forskaren Gunhild Rosqvist.
Hon är själv glaciolog vid Tarfala forskningsstation nära Kebnekaise där man har gjort mätningar av klimatets påverkan på Storglaciären sedan 1946.
- Vi har en unikt lång mätserie där vi har kunnat se avsmältningens variationer. Den har ökat uppseendeväckande mycket de senaste åren, säger hon.
Kollegorna som var med vid vernissagen i lördags har utfört sin forskning inom helt andra områden och på helt andra platser.
Moln och fjällrävar
Michael Tjernström, professor i meteorologi, har undersökt hur moln bildas i Arktis medan zoologen Thomas Meijer har studerat fjällrävarnas beteende.
De berättade om sina forskningsresultat och om de långa expeditioneras upplevelser och vedermödor. Att spana efter fjällrävar under en tre månader lång fältexpedition kan till exempel rucka en aning på dygnsrytmen.
- Under långa perioder har jag fått stjäla lite sömn vid de korta tillfällen som har bjudits. Andra perioder har det knappt gått att vara ute. När det regnade som värst låg jag i sovsäcken 18 timmar i sträck, berättade Thomas Meijer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!