Lång väg till mammografin

Alldeles för dyrt och alldeles för långt bort, nu protesterar kvinnorna mot landstingets beslut om mammografin.- Självklart ska mammografibussen stanna i Övertorneå, säger Ulla Abrahamsson.

Foto:

JUOKSENGI2010-11-13 06:00
Kvinnor i Tornedalen rustar för strid om rätten till mammografiundersökning. Sedan landstinget beslutat att Övertorneåborna erbjuds undersökning i Haparanda i stället för som tidigare på hemorten har problemen hopat sig.
- Det blir alldeles för dyrt, jag har inte råd, det känns fruktansvärt, säger Mait Nylund.
Från Juoksengi handlar det om en resa på 20 mil och från Aapua 28 mil, tur och retur. Själva undersökningen kostar 200 kronor och då det är en hälsoundersökning utgår ej reseersättning.
- Sammanlagt blir det en kostnad på 700 kronor. Jag skulle vilja veta vad kvinnor i Luleå skulle säga om att åka till Haparanda för en undersökning, säger Mait Nylund.
Snäva tider
Att åka buss kan bli svårt. Bussen avgår 7.10 från Aapua. I Svanstein står sedan bussen i drygt tre timmar innan den fortsätter mot Haparanda, dit den anländer klockan 12.55. För att ta sig tillbaka hem samma dag måste kvinnorna stiga på bussen klockan 13.45, 50 minuter efter ankomsten till Haparanda.
- Det fungerar inte, det förstår väl alla, säger Ulla Rautila.
Laila Niska är bekymrad.
- Tusen kvinnor ska sätta sig i bilen, det blir 20 000 mil, var finns miljötänket. Jag har bara hört dåliga argument för att inte låta bussen stanna i Övertorneå, den ska ändå passera här på väg till Pajala. Det känns som att de beslutande spelar roulette med kvinnors liv som insats, vi kräver att det vansinniga beslutet ändras.
Nu inbjuder kvinnorna i Juoksengi landstingsdirektör Elisabeth Holmgren och landstingsrådet Kent Ögren till byn för diskussion.
Korkad idé?
- Övertorneå har legat lägst i länet vad gäller cancer, vad kommer att hända nu, undrar Mait Nylund.
Kent Ögren säger att beslutet står fast.
-  Jag hade en korkad idé tidigare att erbjuda gratis buss, men om man bor tre mil från busshållplatsen hur gör vi då? I stället får vi bli bättre på att samordna dagar så det går att samåka och det går att göra undersökningen i Luleå om man ändå åker dit.
Målet med förändringen är enligt Ögren att korta väntetiderna då bussen befinner sig mindre tid på väg.
Undersökningarna ska enligt Socialstyrelsen göras i intervaller på 18 till 24 månader. I Norrbotten är tiden 26 månader.
- Vi är väldigt angelägna att förkorta intervallet, det är livsviktigt, säger Elisabeth Holmgren.
- Att inte ha råd är ett dåligt argument för att bojkotta en undersökning, det handlar om ens eget liv, säger Kent Ögren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om