Linus Örnberg, insatschef under Luleåkalaset, berättar att allt fram till fredag har fungerat som det ska. Årets Luleåkalas har varit som ett vanligt Luleåkalas. Inga allvarliga brott har skett och största problemet är unga som är för berusade.

- Vår uppgift är att få Luleåkalaset att fungera, säger han.

Under Luleåkalaset fanns socialtjänsten inne på polishuset för att ta emot för berusade ungdomar och kontakta deras föräldrar.

Artikelbild

| Gruppchefen Malin Norstedt hade det fullt upp under kvällen med allt från en man som urinerade mot en byggnad till ett bråk inne på området.FOTO: Simon Eliasson

- Utan dem är det väldigt svårt för oss, säger Linus Örnberg.

En natt för polisen
NSD följer med en polisgrupp under två timmar natten mot lördagen. Det börjar lugnt med att en man urinerar mot en byggnad och efter tio minuter skickas personen hem i taxi efter att ha blivit avvisad från platsen och fått en bot.

- Sådant här är verkligen inte trevligt för de som bor här i stan, säger Malin Norstedt.

Polisgruppen är sex personer varav tre är inne på området. De som NSD följer finns längst Köpmansgatan via busshållplatserna på Smedjegatan fram till entrén.

Artikelbild

| Polisen hittade en liggande person på trottoaren som de fick försöka hålla vid medvetande tills en ambulans anlände. till platsen.FOTO: Simon Eliasson

- Man hinner gå några mil under kvällen, berättar polisgruppchefen, efter att vi har promenerat två varv från ingången nedanför Köpmansgatan till entrén vid Smedjegatan.

Att synas
- Vi jobbar med att finnas på gatan och vara synliga för alla, säger hon.

Artikelbild

| Innan NSD får följa med polisgruppen möter insatschefen Linus Örnberg med kollega en berusad människa som sitter utanför polishuset.FOTO: Simon Eliasson

Poliserna går fram och pratar med en grupp människor, mitt
i allt rusar poliserna över gatan till trottoaren där det ligger en människa. På en minut kan den lugna kvällen förvandlas till något annat. Polisen tillkallade ambulans och höll under tiden på att försöka hålla personen vid medvetande.

- Det är svårt att avgöra om personen var berusad eller om det var diabetes som vi bedömde.

Artikelbild

| Polisen möttes av två personer som ville göra en anmälan.FOTO: Simon Eliasson

Gäller att vara snabb
Arbetet fortsätter när ambulansen lämnat platsen. Efter en promenad ner till Smedjegatan möts polisen av en person som är på väg in på området med alkohol.

- Vi tog alkoholen och hällde ut den, man får inte dricka i centrum, säger Norstedt.

Artikelbild

| Klockan 02.00 natten mot lördagen bryter ett bråk ut mellan två personer vid Handelsbanken. Poliserna är snabbt på plats och går emellan bråkstakarna.FOTO: Simon Eliasson

På väg tillbaka upp mot Köpmansgatan stöter polisen på ett gäng ungdomar som skriker och bråkar mitt på gatan vid busshållsplatsen.

- Vi avvisade en person från att komma tillbaka till platsen.

Tillbaka vid polisbilen vid ingången nedanför Köpmansgatan tar poliserna en vattenpaus. När klockan slår 02.00 hörs ett bråk mellan Åhléns och Handelsbanken, med raska steg är polisen på plats. Det gäller att vara snabb.

- Det var ett bråk som skedde, en person är gripen för våld mot tjänsteman.

Intensivt men kul
Andra sidan är trots överförfriskade människor, bråk och slagsmål något positivt för poliserna.

- Det känns jättebra att hitta personer som behöver hjälp och hjälpa dem. Som med personen som låg på gatan, först blir man orolig om man inte får kontakt med människan men att hjälpa de som farit illa, det känns bra, säger Norstedt.

För att få kalaset att fungera jobbar poliserna tio timmar om
dagen.

- Det blir intensivt men det är kul när det är mycket folk i farten. De flesta är glada men baksidan är när folk dricker för mycket, säger Malin Norstedt.