Så minns Kalix 1809
Konstutställning, tvåspråkig gudstjänst, avtäckande av minnestavla, ärtsoppa, traditionella finska sånger från krigstiden och karelska piroger.- Vi har fått ihop ett jättebra program, säger Åsa Morin, samordnare för Märkesåret 1809 i Kalix.
Ryssgraven i Kalix - "Här dela samma bädd fiende och vän från ryska krig 1809".
Foto: Lina Svalbro
I Månsbyn önskar man sig nu många gäster när hemvärnet serverar ärtsoppa och en minnesskylt avtäcks.
- Vi hoppas att det väller in folk, säger Lars Henriksson, ordförande i Månsby framtid.
Vad hände?
Ett häfte om vad som hände 1808-1809 har sammanställts av Kalixbygdens forskarförening. Och Sveriges snabbast växande finska förening, som finns i Kalix, bjuder upp till sång och tango.
- Vi har en del som sjunger var som helst, vissa när som helst och andra hur som helst, säger Reijo Tarkkonen, ordförande i Kalixin Pohjoisen Pirteät (Kalix finskspråkiga pensionärer).
Regeringsprojektet Märkesåret 1809 går ut på att stärka samhörigheten mellan Finland och Sverige, som nu varit två länder i 200 år. Märkesåret kommer att uppmärksammas i hela landet.
Ideellt arbete
Ideellt arbete har varit en grundpelare. Kommunstyrelsen har gått in med 10 000 kronor. Fritid och kultur, som också bidrar, vet inte vad kostnaden kommer att landa på, men tror på uppskattningsvis 35 000 kronor. Att söka pengar från statskassan har varit svårt.
- Det vi ville göra, gick inte att söka till, säger Åsa Morin.
Det är Norrbotten och Västerbotten som har planerat in flest aktiviteter kring märkesåret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!