Kalix kommun - en åldersvänlig kommun?

Kalix kommun ska utreda att ansöka om att bli en åldersvänlig kommun.

Tommy Nilsson.

Tommy Nilsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-11-13 15:05

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) och kommunstyrelsens förste vice ordförande Jan Nilsson (S) har i en skrivelse uttryckt "om allt vi gör är bra för en åttaåring och för en 80-åring så är det bra för alla människor".

– Ett samhälle måste bygga på att vi tänker på alla åldrar, det är jätteviktigt, och det gäller alla beslut som vi tar. Ett sådant här medlemskap skulle förstärka detta, säger Jan Nilsson.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att Kalix kommun ska utreda en ansökan om att bli en åldersvänlig kommun.

"WHO Global network for agefriendly cities and communities" samordnar åldersvänliga kommuner och städer.

Av beslutsunderlaget framgår att för att bli en åldersvänlig kommun ansöker kommunen om medlemskap (hos ovan nämnda nätverk), drygt 600 städer världen över uppges vara med och i Sverige är dessa Uppsala, Stockholm, Göteborg och Hallstahammar, medlemskapet är kostnadsfritt men medför olika förpliktelser.

Bland fokusområdena som nämns finns exempelvis utomhusmiljöer och bebyggelse, bostäder, transporter, respekt och social inkludering, hälsofrämjande och hälsovård. 

Kommunstyrelsen säger ja till att ge kommundirektör Maria Henriksson uppdraget att utreda om Kalix kommun ska ansöka hos WHO för att bli antagen som en åldersvänlig kommun. I beslutet ingår att utredningen ska visa på vilka åtaganden samt ekonomiska insatser som krävs för att medverka i WHOs åldersvänliga kommun och vilka positiva effekter det kan få att medverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!