Två upphandlingar – nu hos revisorerna

Två upphandlingar inom Kalix kommun är nu hos revisorerna. "Socialnämndens ordförande måste avgå" säger Carl Otto Gählman (FiK) apropå den ena upphandlingen.

Flera nämnder är involverade i lokalutredningen vid Kalix kommun - ett ärende som revisorerna ska ta ställning till.

Flera nämnder är involverade i lokalutredningen vid Kalix kommun - ett ärende som revisorerna ska ta ställning till.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-03-04 21:00

Hans-Ola Fors (M), ordförande för de förtroendevalda revisorerna i Kalix, bekräftar att de har två ärenden om upphandlingar.

Det ena handlar om att Kalix kommun ska ha anlitat en arkitektbyrå för drygt en miljon kronor (inklusive moms) och att det ska ha skett utan att uppdraget annonserats så att fler hade kunnat lämna anbud om uppdraget.

Det andra handlar om att Kalix kommun anlitade en föreläsare som inte lär vara registrerad för F-skatt, fakturan kom från ett annat bolag som inte lär vara registrerad arbetsgivare.

– Vi har inte gjort någonting i dessa ärenden ännu. När det gäller köpet av arkitekttjänst låter vi sakkunniga göra en bedömning och sedan ska vi ta ställning till om vi ska gå vidare. När det gäller föreläsaren så ska vi inte titta specifikt på den frågan utan mer generellt på hela den nämnden, säger Hans-Ola Fors. 

Framtid i Kalix står bakom tipsen till revisorerna, revisorerna väljer dock vad de ska granska.

– När det gäller arkitektuppdraget så gäller det initieringen av projektet, dess fortlevnad samt den författningsstridiga upphandlingen. Här är det ledande förvaltningsföreträdare samt några mindre nogräknade politiker som låtit detta pågå i strid med hur man hanterar dylika frågor, säger Carl Otto Gählman som anser att initiativet skulle ha kommit från kommunfullmäktige och han fortsätter om föreläsaren:

– En politiker har gjort en beställning av ett bolag som inte existerar och sedan när fakturan kommer så är den från ett annat bolag som inte har arbetsgivarstatus. Det finns nu bara ett möjligt scenario, Katarina Burman måste avgå.

Sven Nordlund (Mp), ordförande i utbildningsnämnden som initierat lokalutredningen, säger att han inte förstår påståendet "mindre nogräknade politiker", att nämnden måste kunna initiera saker, och vidare:

– Frågan kommer slutligen till kommunfullmäktige.

Katarina Burman (V), ordförande socialnämnden, om föreläsningen:

– Allt har gått rätt till och det finns inga oklarheter. Jag är ju socialnämndens ordförande så att mitt namn står som referens är ju naturligt. Det är ju socialförvaltningen/socialnämnden som beställt föreläsningen. Några övriga kommentarer har jag inte.

Katarina Burman avstår från att kommentera Framtid i Kalix avgångskrav.

Stig Carlsson (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden:

– Kritiken går över gränsen för vad som är anständigt när det påstås att vi är "mindre nogräknade politiker". Vi är inga "stöveltrampare" som kör över folk.

Maria Henriksson, kommundirektör, säger om kritiken mot processen i arkitektfrågan att nämnderna inte bara kan utan ska initiera utredningar:

– Det är en skyldighet. Vi har uppdrag att spara pengar. Det handlar om att se över hela gymnasieskolans struktur, där ombyggnaden av F-huset är en sak. Det måste göras saker där, för en fungerande miljö för eleverna. Allt eftersom har fler nämnder involverats, som samhällsbyggnadsnämnden med kontakter med arkitekt. I förlängningen får vi ser över hur det här påverkar stiftelsen Kalixbo och i annat läge även Kiab (Kalix industrihotell). I det större perspektivet handlar det om att se hur vi nyttjar hela gymnasieskolans område optimalt.

Maria Henriksson säger att det finns en missuppfattning kring hanteringen, hon poängterar att inga beslut är fattade:

– När materialet är sammanställt och vi har ett underlag så ska saken upp i kommunfullmäktige där de fattar beslutet.

Om lokalutredningen

Utbildningsnämnden har tagit initiativ till att se hur F-huset vid Furuhedsskolan kan byggas om.

Bakgrunden är att lokalerna anses nedslitna och inte ändamålsenliga.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har medverkat i att, med arkitektbyrå, ta fram en preliminär kostnadskalkyl som visar på ombyggnadskostnad på 42,5 miljoner kronor. 

En idé är att socialförvaltningen, del av hemtjänsten, ska vara i samma hus.

Utbildningsnämnden ska sammanställa inkomna synpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!