Knivdramat inträffade hos Lars-Olov Nyström där hans 42-årige kompis också befann sig.
- Vi satt och drack kaffe när Roland och en annan kille kom in. De gick direkt till attack, först mot kompisen som fick en kniv i sig i närheten av hjärtat. Jag hann välta köksbordet över dem och fly ut, jag sprang barfota till grannen, säger Lars-Olov Nyström som fortsätter:
- Jag har blivit misshandlad av Roland två gånger tidigare; i april förra året fick jag en kniv i benet och samma sak hände i februari i år.
42-åringen var vittne vid ett tillfälle.
Lång kriminell bana
Det är morgonen efter händelsen, vi träffas hos grannen.
Lars-Olov Nyström är vältalig, lugn och berättar till synes öppet historien som börjar när han 17 år gammal röker hasch för första gången; om den kriminella världen som han kommit att tillhöra i 20-talet år, om transporten av 5,2 kilo hasch från Christiania i Danmark till Skåne där han då bodde och det långa fängelsestraff som följde på att han åkte dit den gången - och om återkomsten till Morjärv där rötterna finns.
- Jag har sålt hasch och tjänat pengar. Jag känner i stort sett alla missbrukare i östra Norrbotten.
Genom drogmissbruket har Lars-Olov Nyström lärt känna den nu anhållne mannen. Lars-Olov Nyström säger att han mådde illa av brottsligheten som han hamnade i - enligt honom själv till följd av att han skulle utföra olika tjänster.
Människor söktes upp i sina hem och misshandlades, ofta för att de hade en skuld.
- Jag skulle köra bilen och jag fick slut bränsle eller trasig bil för att slippa. Men det kom nya bilar.

Efterlyser hjälp
I juletid 2007 ville Lars-Olov Nyström enligt honom själv lämna "drängskaran" och då började problemen:
- Jag har bett polisen och socialtjänsten om hjälp. Jag ville ha ett annat boende, jag var otrygg i mitt hem. Jag har emellanåt bott hos en granne. Jag har sett hur de brutit sig in hos mig och tagit allt som går att sälja. Alla har förstått att Roland skulle söka upp mig igen. Jag var levande lockbete.
- Jag förstår inte svaret "bara kvinnor får hjälp". Varför vill ingen myndighet hjälpa den som vill lämna kriminaliteten?
Total tystnad
Hans Engren vid Kalixpolisen ger inga kommentarer.
Generellt - vilken hjälp kan en människa som vill lämna den kriminella världen förvänta sig?
- Jag förvecklar mig inte i den diskussionen, säger Hans Engren.
Ingen ansvarig vid socialförvaltningen var anträffbar på torsdagen.