Morjärvsparets Porsche fick bogseras till motorstadion och därmed diskvalificerades de.
Dramatiken utspelades i Klass Ekonomi. Segern gick i stället till hemmaföraren Ingemar Svensson med Peter Lindqvist som kartläsare.
- En liten revansch för en tids strul, säger Ingemar Svensson. Men det var svårt att vara koncentrerad. Golfen var hela tiden nära att koka i värmen och det var jobbigt att dels kolla tempen och dels ratta bilen.
NMS-paret hade bra fart på de två sista av de åtta sträckorna och det var då segern säkrades.
Kokade nästan
Ifall Bo-Gustav Ahlbäck hade missflyt i sin klass så hade hans bröder Lars-Erik och Lennart Ahlbäck också vissa problem i den fyrhjulsdrivna klassen.
- Bilen gick varm och var hela tiden på gränsen att koka. Därför kunde vi inte köra med full motoreffekt, berättar bröderna, som tävlar för Överkalix MK. De fick ge sig mot Jan-Olov Marklund och Mikael Eriksson från Umeå, som vann före Överkalixbröderna.
n n I klassen Volvo Original blev det Piteåseger genom Brage och Sofie Lundmark.
n n Några avåkningar skedde under tävlingen - och en rejäl krasch. Det var Vännäsparet Kent Wenngren och Elin Lundsten som råkade ut för ett allvarligt tillbud. Wenngren tappade kontrollen över sin Opel Kadett, som flög långt och voltade fem varv.
Lindström levererade
Det var inte mycket kvar av Kadetten men ramen höll och paret kunde något tilltufsat ta sig ur bilen. Det blev inga allvarliga personskador, men Lundsten uppsökte sjukhuset.
n n Still going strong. Bodens kommunalråd Olle Lindström (M) vann Kanonrundan sex gånger i rad under 60-talet. Nu gjorde han comeback i en duell med NMS-Bodens ordförande Göran Ahlman.
De körde folkracebanan två varv var. Lindström hittade rätta spåret och fick bästa tiden, 49 sekunder, mot Ahlmans 50.
- Det är kul att köra rally. Det var ju därför jag var här, säger Lindström.