Solen värmer på stranden intill sjön Rakkurijärvi, ungefär en mil utanför Kiruna. Det är den första varma sommardagen och nykläckta myggor surrar i stora svärmar.

På strandkanten står Niila Inga från Laevas sameby och pekar ut över vattnet. Han visar Therese Jacobson från Greenpeace var malmfyndigheterna finns.

Vill starta dagbrott
Här har Kiruna Iron AB, ett dotterbolag till australiensiska Scandinavian Resources, planer på att tömma sjön och starta ett dagbrott.

De siktar på att hitta fyndigheter som innehåller omkring 100 miljoner ton malm så att det ska räcka för utvinning under minst 20 år.

Det har fått samebyar och stugägare att protestera och nu även konakta Greenpeace med förhoppningar om att starta ett samarbete.

Välkommet besök
- Vi vill väcka uppmärksamhet för vad som sker här i området. Det finns så mycket exploateringar i Arktis som lämnar sådana spår i naturen att de aldrig kommer att läka, säger Niila Inga.

För Therese Jacobson från Greenpeace är besöket välkommet.

- För oss är det självklart att lyssna på de som faktiskt bor i Arktis. Vi har ett gemensamt intresse av att bevara miljön, ekosystemen, djur och växter som finns här. Men också de människor som bor här. Att det ska gå att fortsätta leva här, säger hon.

Greenpeace har tidigare inte jobbat så mycket med just gruvfrågor men är engagerade i Arktis och arbetar mycket politiskt.

- Det finns gott om vackra ord när det gäller Arktis, speciellt från svenska politiker. Det är lite vårt jobb att se om de verkligen lever upp till det. Hittills är vi ganska besvikna, säger Therese Jacobson.

Niila Inga tycker att Sverige som ordförandeland i Arktiska rådet gör ett dåligt jobb.

- De har så fina skrivelser om urfolks och naturmiljöers bevarande. Men fortfarande tillåts gruvbolag komma hit och söka efter malm och starta nya vindkraftsparker och skogsbruket sker i en rasande takt, säger han.

"Inte göra som strutsen"
- Vad lämnar vi till nästkommande generationer? Det tycker jag att regeringen ska ta sig en skarp funderare på. Det går inte att göra som strutsen och sticka huvudet i sanden och låtsats som ingenting och tacksamt ta emot pengarna som kommer in, säger Niila Inga, Laevas sameby.