I helgen öppnades hennes utställning hos Bodens konstgille. Den heter Textil, tid, tex, tråd, trassel, titan, timmar, tankar och trianglar.

- Det är innehållet i utställningen med många olika material som jag knöt ihop med bokstaven T.

I dag har Eva Hagström, som är född i Malmberget, en konstateljé i Siknäs utanför Kalix. Hon började sitt skapade med bildvävar efter utbildningen på Konstfack 1984. Några år senare kom också konsthantverket med i bilden.

Artikelbild

| Eva Hagströms pappa på väg igen i hoppbacken. den här bildväven heter "Som en snöflinga."

- I dag gör jag design för träföremål och samarbetar med en snickare men även smycken ihop med en guldsmed, säger Eva Hagström.

Det är textilen som hon är utbildad för och på många bildvävar syns hennes pappa, backhopparen från Malmberget i snölandskap. Han var en viktig person i Eva Hagströms liv och intresserad av konst.

- Ingenting var omöjligt för honom. Han hoppade backhoppning och knep några DM-tecken. Sedan revs malmbergsbackarna så han fick behålla sina rekord, säger Eva Hagström.

"Stöd och bollplank"
Genom att pappan får "hänga" med på utställningens bilder så känns han ändå nära för Eva.

Artikelbild

| Den här serien konsthantverk designade Eva Hagström för Hemsjöjden. Serien har sedan utvecklas med nya produkter.

- Varje gång jag ska ha en egen utställning så känner jag mig lite utlämnad. Då saknar jag honom hemskt mycket, som stöd och bollplank. När jag väver in pappa så bär jag med mig honom under hela tiden jag ställer ut, säger Eva Hagström.

En annan inspirationskälla vad gäller textilvävnaderna är havet och vintern.

Artikelbild

| Konsthantverk när det är som vackrast. En skål som ska användas och inte bara tittas på.

- För mig handlar det om flera års skapande för att få ihop en kollektion. Ofta kopplar jag ihop det jag gjort till ett tema på utställningen.

Eva Hagström jobbar mycket med vintermotiv.

Artikelbild

| En utrustning för fiskhalstring inspirerade Eva Hagström att göra det här pannunderlägget.

- Den årstiden kan jag koncentrera mig på mitt konstnärskap i lugn och ro. Vintern är min kreativaste och bästa arbetsperiod. Det vill jag också skildra i bild, säger Eva Hagström.

Hon gör i dag mycket textilverk till kyrkan och bildvävar.

Artikelbild

| Ett halster för fisk blev ett designat bruksföremål i form av ett karottunderlägg.

- Kyrkliga textilier anpassas efter vissa krav. Det är roligare att visa fria bilder på vad jag själv vill och gör, säger Eva Hagström.