Den senaste tidens händelser med företag som till stor del lämnar Kalix – Responda till Haparanda och Careium till Luleå – och företag i konkurs – bland andra SA Englunds och El-koll – innebär många förlorade arbetstillfällen i kommunen.
– Om jag utgår från det som står i media om Kalix så känns det inte positivt, men vi måste fortsätta hitta vad vi kan göra tillsammans för att vända den negativa spiralen. Vi måste hitta rätt förutsättningar, kanske kan då Kalix uppleva nybyggaranda igen, säger Linus Häggström.
Vid Företagarna Kalix årsmöte förra veckan avhandlades frågor om näringslivsrådet.
Kalix kommuns näringslivsråd är knutet till kommunstyrelsens arbets- och personalutskott. Förutom Företagarna i Kalix ingår även Kalixföretagarna och nätverket Business for women.
Näringslivsrådets uppdrag är att arbeta långsiktigt och hållbart för det lokala näringslivet.
Företagarna Kalix vill ha en fungerande dialog för att kunna fortsätta framåt, något som enligt Linus Häggström saknas i dag. Han vill också ha tydligare ramar för hur näringslivsrådet ska arbeta framöver.
– Det har varit mer information än dialog, säger han och påpekar att näringslivsrådet ska fungera som remissinstans snarare än att komma med färdiga beslut.
I tidigare protokoll från näringslivsrådet står det att läsa om det påtänkta och omdiskuterade Informations- och utvecklingscenter, samt om näringslivsplanen. Nästa vecka är ett extrainsatt näringslivsrådsmöte inplanerat, med bland annat genomgång av nämnda plan och en översyn av rådets stadgar.
Ellinor Rönnkvist, ordförande i näringslivsrådet, tror att en omstart i kombination med fler representanter från näringslivet kan vara en väg framåt. Näringslivsplanen är utskickad i förväg, enligt henne, detta för att medverkande parter ska få chans att tycka till innan beslut fattas.
Ellinor Rönnkvist visar viss självkritik mot hur det har fungerat i näringslivsrådet under åren och hoppas på bättre dialog framåt.
– Önskan och viljan finns, men det har inte blivit så som vi önskat, säger hon.