Kursprogrammet ABC (Alla Barn i Centrum) har utvecklats på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut och syftet är att stärka relationen mellan barn och föräldrar.
Innehållet utgår från forskning kring föräldraskap, barns utveckling och FNs barnkonvention.
Upplägget är fyra gruppträffar med utbildade gruppledare, innehållet är exempelvis hur vi kan förebygga konflikter med barnen, hur stress påverkar föräldraskapet samt hur tjat och skäll i familjen kan minska.
Varje grupp kan bestå av tio till tolv föräldrar med barn i åldrarna tre till tolv år och syftet är att få kunskaper och dela erfarenheter.
Eva Krispinsson är kurator och jobbar i skolan, hon är också samordnare för ABC på halvtid.
– Familjens hus har haft ABC-grupper i flera års tid och det har varit möjligt att ställa sig i kö där, hos skolan eller via socialförvaltningen. Det har varit spretigt med flera köer, nu samordnas de.
I dagarna börjar arbetet med att besöka föräldramöten i förskoleklasser och berätta om kursen. Målgruppen är nu förskoleklass, men även föräldrar med yngre eller äldre barn välkomnas att anmäla sig.
– I den bästa av världar blir det många föräldrar från samma klass som anmäler sig, de barnen ska ju följas åt, säger Helena Öhman, elevhälsochef.
Vardagsbekymmer som alla kan känna igen sig i är i fokus i ABC.
– Det handlar egentligen om att få syn på sig själv som förälder, hur gör jag och hur vill jag göra? Det gäller att se vilka kritiska situationer har vi i vår familj. Vad kan jag göra i stället när jag är stressad och skäller eller tjatar? Gå undan, räkna till hundra eller någonting annat, säger Eva Krispinsson.
Helena Öhman säger att grunden till satsningen finns i vad som efterfrågats av föräldrar i skolorna:
– Det finns många frågor kring föräldrarollen och föräldrar har behov av att prata med varandra.
Kommunstyrelsen satsar 649 000 kronor på ABC, pengarna avser också en fortsatt utveckling av föräldrastödet.
Det finns i dag sju utbildade ABC-gruppledare i Kalix, fler ska utbildas.
I ett nästa steg planeras utveckling; ABC på andra språk samt en inriktning mot föräldraskap i Sverige och den sistnämnda ska erbjudas nyanlända via integrationsenheten.