Socialstyrelsen har gjort kartläggningen och rapporten visar att skillnaderna är mycket stora i Sverige:
Väntetiden på akutmottagningen i Kalix är 23 minuter och väntetiden på Södersjukhusets i Stockholm är nästan fem gånger så lång, nästan två timmar.
– Vi har jobbat med de här tiderna sedan år 2007 och då var tiden till första läkarkontakten dubbelt så lång och mer där till, säger Birgitta Forsberg, verksamhetschef IVAK (intensivvård, akut, ambulans) vid Kalix sjukhus.
En skillnad nu uppges vara att akuten har mer fast bemanning och specialister, på läkarsidan.
– Vi arbetar vidare för att ha mer "eget folk", en bemanning som bryr sig om verksamheten i stort. Hyrläkarna är bra och vi skulle inte klara oss utan dem, men det är annorlunda att vara gäst. Målet är att bli självförsörjande på läkarsidan, säger Moa Bjerner, läkare och medicinsk rådgivare vid akuten i Kalix.
En annan skillnad lär vara att personalen som möter patienten jobbar mer i team nu än tidigare.
– Vi försöker vara steget före när det gäller exempelvis provtagningar, säger sjuksköterskan Carina Bertgren-Tapani.
Triagesköterskans roll är att göra en första bedömning och prioritera bland patienterna och vissa kan hänvisas till vårdcentral.
Torbjörn Resin är enhetschef vid IVAK och han säger apropå väntetiden "det känns fantastiskt att vi nått den här nivån".
– En avgörande faktor för att det går så bra är att samverkan mellan alla enheter fungerar så bra. Vi har en väldigt engagerad, motiverad och kompetent personal. Vi jobbar vidare med tiderna för färdigbehandlad patient, säger Torbjörn Resin.
För samtidigt som tiden vi får vänta på läkaren kortats, har den totala tiden för ett genomsnittligt akutbesök generellt sett ökat och är nu 2 timmar och 50 minuter.
Socialstyrelsen uppger att en förklaring är att trycket på akuten har ökat samtidigt som bristen på vårdplatser gör att patienter som egentligen behöver läggas in för fortsatt vård får vara kvar onödigt länge.
– Vi har idéer om hur vi ska jobba vidare med de tiderna, säger Birgitta Forsberg.
Övriga sjukhus i länet placerar sig bra avseende väntetiderna vid akutmottagningarna i landet; på tredje plats finns Piteå (25 minuter), på fjärde Gällivare (27 minuter), på femte Kiruna (30 minuter) och på trettonde plats Sunderbyn (42 minuter).
– Decentraliserade och små enheter är effektiva och bra, säger Moa Bjerner.