Alternativen – så ser de ut

19 elever från Manhemsskolan var inte behöriga till gymnasiets nationella program när höstterminen startade.

Sven Nordlund.

Sven Nordlund.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-09-13 06:34

Bo Andersson är ansvarig för gymnasieantagningen vid utbildningsförvaltningen och han berättar att 9 av de 19 eleverna har erbjudits plats i gymnasiets nationella program ändå:

Programinriktat individuellt val är en möjlighet för dem som saknar något av kärnämnena engelska eller matematik, den gäller endast yrkesprogram och under förutsättning att det finns ledig kapacitet.

– I år har elever kunnat erbjudas plats på Naturbruksprogrammet och på Barn- och fritidsprogrammet och parallellt med studierna där får de läsa upp betyget, säger Bo Andersson.

Övriga tio elever har erbjudits plats på Introduktionsprogrammet individuellt alternativ.

– Det finns elever som saknar fler betyg och fokus ligger då på de behörighetsgivande ämnena men det är möjligt att läsa upp andra grundskoleämnen. Strävan är att det ska ske på ett år, säger Bo Andersson som tillägger att det finns varianter som exempelvis innebär att eleven läser enstaka kurser och vid sidan om det har en praktikplats.

De senaste sex årens statistik avseende Manhemsskolans elever som är behöriga till gymnasiets nationella program: 2013: 89,1 procent, 2014: 89,1 procent, 2015: 88 procent, 2016: 74,1 procent, 2017: 83,5 procent och 2018: 86,5 procent.

– Skolan utvecklas hela tiden och personalens arbete ger anledning att se positivt på framtiden, säger Sven Nordlund (MP), ordförande utbildningsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om