Ambulansens schema ses över i Norrbotten

En färsk dom efter en olycka sätter de dygnslånga arbetspassen inom ambulansen i fokus. I Norrbotten pågår en översyn av schema och arbetstider.

HÅRT TRYCK. Belastningen på ambulanspersonalen har ökat i Norrbotten. De dygnslånga arbetspassen är nu under utredning i ett nytt projekt. För fyra år sedan somnade en ambulanssjuksköterska vid ratten och körde in i en bergvägg i södra Sverige.

HÅRT TRYCK. Belastningen på ambulanspersonalen har ökat i Norrbotten. De dygnslånga arbetspassen är nu under utredning i ett nytt projekt. För fyra år sedan somnade en ambulanssjuksköterska vid ratten och körde in i en bergvägg i södra Sverige.

Foto: Kurt Engström

KALIX2014-11-28 13:55

Ambulanssjuksköterskan somnade framför ratten och körde rakt in i bergvägg. Den svåra olyckan inträffade för drygt fyra år sedan och ledde till att Västra Götalandsregionen åtalades för arbetsmiljöbrott eftersom föraren varit igång nästan 23 timmar i sträck.

Domen föll på fredagen.

Åklagarens talan ogillades – på grund av en teknikalitet. Regionens verksamhet ansågs inte vara en näringsverksamhet, vilket innebär att ansvarsfrågan fortfarande är obesvarad.

– Det är mycket olyckligt att det här målet avgjordes av teknikaliteter i lagen. Hur många olyckor med trött personal ska behöva ske innan beslutsfattarna reagerar? säger Vårdförbundets Peter Blom, som vittnade i rättegången, till Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

NSD har tidigare berättat att trycket på ambulanserna i Norrbotten ökat markant de senaste fem åren.

– Dygnspass är inte att rekommendera med tanke på den höga arbetsbelastningen, säger ambulanssjukvårdaren Lars Fors, som även är skyddsombud.

Ett projekt inom landstinget i Norrbotten pågår just nu där nya schemaläggningar och nya arbetstider kan bli resultatet.

– En översyn pågår. Ingenting är färdigt ännu och åt vilken håll det pekar vet jag inte. Det ska vara klart framåt vårkanten, säger Stig Holmberg, ansvarig för ambulanssjukvården.

I personalen är meningarna delade. Samtidigt som de långa arbetspassen anses vara en fara är de även uppskattade, eftersom de ger möjlighet till längre sammanhållna ledigheter.

– Vad jag vet finns det ingen specifik åsikt uttryckt. Mycket har att göra med vilket tryck det är på stationen. Det är ett helt annat tryck söderut men även här börjar det bli högre tryck på vissa stationer, säger Stig Holmberg.

Kan det bli olika lösningar för olika stationer?

– Det är en möjlighet.

NSD har sökt Anna Alm Andersson, ansvarig för översynen av arbetsschema för ambulansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om