Åtta anställda - en vårdtagare

Det kritiserade behandlingshemmet Fyren läggs ner och det brådskar:- Det ska ske så snart som möjligt, säger so-cialnämndens ordföran-de Bertil Sundqvist (S).De nya lokalerna renoverades för 1,2 miljoner kronor - och åtta anställ-da vårdar nu en ungdom.

Bertil Sundqvist vill lägga ner Fyren så snabbt som möjligt. Till höger syns socialchef Christina Karlsson.FOTO: Lotta Nilsson

Bertil Sundqvist vill lägga ner Fyren så snabbt som möjligt. Till höger syns socialchef Christina Karlsson.FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2009-12-18 06:00
En enig socialnämnd beslutade i går att behandlingshemmet, som har målgruppen ungdomar 13 till 21 år med beteendeproblematik, ska läggas ned.
- Fyren är i ett vägskäl.
Vi har haft en ungdom placerad där de senaste tre månaderna. Antingen gasar vi och det innebär att vi stärker upp föreståndartjänsten, satsar på specialinriktning och snävar till åldersintervallet eller så avslutar vi verksamheten, säger socialchef Christina Karlsson.
Fem platser
Fyren, som är ett HVB-hem (hem för vård och boende), startade i mars 2008 med fem platser.
Planen är att behandlingen ska pågå upp till två år och därefter ska ungdomen tillbaka till förälder eller annan planering.
Verksamheten riktas till ungdomar i Kalix kommun, men i mån av plats ska platser säljas till andra kommuner.
Stora kostnader
Sju barn har varit placerade på Fyren sedan starten, den äldsta född 1992 och den yngsta 1995, ingen annan kommun har köpt plats.
Fyren är en kostsam historia för Kalix kommun, eftersom ortens ungdomar ändå vårdas utanför kommunen.
Intäkterna var under år 2008 13 000 kronor och år 2009 2 000 kronor.
Budgeten för i år är 4,8 miljoner kronor, varav personalen kostar 4,1 miljoner kronor.
Samtidigt har socialnämnden haft stora kostnader för placeringar i HVB-hem i andra kommuner; år 2006 6,7 miljoner kronor, år 2007 7,5 miljoner kronor, år 2008 6,1 miljoner kronor och år 2009 5,4 miljoner kronor (till mitten av november månad).
Rad av brister
Länsstyrelsen har riktat skarp kritik mot verksamheten vid två tillfällen.
Bristerna - som gäller utbildning, kvalitet, säkerhet, delaktighet, hälsa samt känslomässiga och sociala behov - har inte fullt åtgärdats och kravet lyder nu att socialnämnden åtgärdar de brister som kvarstår.
- Nedläggningen hänger samman med kritiken, vi ska inte driva verksamhet som inte håller måttet, säger ledamoten Kristina Henriksson (C).
Åtta anställda
Fyren har åtta anställda samt del av enhetschefstjänst och en vårdtagare.
Så har det sett ut i tre månader, innan dess var de två vårdtagare.
- Alla anställda har jobbat i verksamheten som också innehåller en liten del öppen vård, säger Christina Karlsson som på följdfrågan om det är vettig användning av skattepengar säger "nej, och det var därför bland det första jag tog tag i när jag började som socialchef för två månader sedan".
- Det viktigaste just nu är att hitta en bra lösning för vårdtagaren i Fyrens verksamhet.
Snabba vändningar
Fyren startade i mars 2008, flyttade i september 2009 med lokalanpassningskostnaden 1,2 miljoner kronor till följd. För några veckor sedan talades det om Öppet hus för att visa upp verksamheten för närliggande kommuner.
- Vi var positiva när vi startade verksamheten, men vi kan inte driva den med en vårdtagare. Lågkonjunkturen som gör kommuner försiktiga med att placera ungdomar i andra kommuner och den kritik vi fått efter tillsynen gör att vi inte ser förutsättningar att driva verksamheten vidare, säger Bertil Sundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om