Avtalet klart - nu ska det lagas mat i egen regi

Redan år 2006 tänkte Kalix kommun laga mat i egen regi.Av någon anledning ändrades det i sista stund. Nu är frågan om det inte hade blivit billigare? Och bättre?Från och med nästa år blir det i alla fall så sedan kommunen och Fazer kommit överens om att bryta avtalet i förtid.

Fazers matlagningskök på Valhallavägen är till salu.

Fazers matlagningskök på Valhallavägen är till salu.

Foto: K-L Sundqvist

KALIX2010-05-07 06:00
Sedan slutet av 2009 har Kalix kommun och Fazer food services fört samtal om avtalet som började gälla den 1 januari 2007 fram till den 30 juni 2012.
Fazer har velat höja priset medan kommunen å sin sida haft invändningar mot både än det ena och än det andra och inte gått med på några prishöjningar utanför avtalet.
Parallellt har parterna också fört samtal om att Kalix kommun tar över verksamheten innan avtalstidens utgång.
Nu är parterna överens och avtalet upphör vid årsskiftet.
- Vi har nått en lösning som gagnar bägge parter. Nu kommer vi känna en närhet till matproduktionen. Samtidigt kommer vi göra allt som står i vår makt så att upplever en smidig övergång, säger Robert Forsberg.
Fazer motiverar sitt beslut så här:
- Elevunderlaget har minskat de senaste åren, vilket inneburit att våra kostnader per portion ökat markant. Samtidigt har vi inte kunnat påverka de fasta kostnaderna såsom fastighet, personal och transporter, säger Catrine Tistén, affärsenhetschef.
Tar över
Det nya avtalet innebär att kommunen tar över all fast personal.
- I övrigt föranleder det inga extra kostnader för oss, säger Robert Forsberg.
Den som fått i uppdrag att titta på hur den nya måltidsservicen ska organiseras är fastighetschef Camilla Sandin. Hon var tidigare kostchef och utredde organisationen innan avtalet med Fazer skrevs. Då kom hon fram till att det krävdes investeringar på i storleksordningen två miljoner kronor för att laga maten i egen regi.
- Det är lite andra förutsättningar nu. Bland annat har vi nu tillgång till restaurangprogrammets kök, säger Camilla Sandin, som ser ekonomiska fördelar med att ta över.
Preliminärt beräknar Camilla Sandin att det blir att laga mat i 13 kök.
- Det handlar om små omställningskostnader, säger hon.
Klagomål
Det är heller ingen hemlighet att kritiken mot maten och maträtterna har varit massiv.
- I det här uppdraget ingår att redovisa kostnader och transporter, men också möjligheterna till närproducerat och ekologiskt odlat, säger Robert Forsberg.
Frågan behandlas i kommunstyrelsen den 24 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om