Blåmärken, vittnen - och en nedlagd polisutredning
Blåmärken, söndersliten blus och vittnesuppgifter om brutal hantering.En anställd pekades ut som gärningsman.Brottsrubriceringen blev skäligen misstänkt för misshandel.Polisen lade ned ärendet.
Det var den 12 juni i år, klockan var runt 15.30. Två personal samt då 98-åriga Gunhild Svensson som är dement befann sig inne på toaletten på äldreboendet Näsbygården i Kalix.
Den ena personalen ansåg det vara för tidigt att byta om till nattsärk medan den andra tyckte att så skulle ske.
Den senare tog tag i Gunhild Svenssons blus och "nästan slet av kläderna". Samtidigt lyfte hon upp Gunhild Svenssons högra arm över hennes huvud. Då hon är stel i armarna kan hon inte lyfta sina armar utan att det gör ont, "Gunhild skrek av smärta", varvid personalen tog "hårt tag i " hennes underarm, ryckte till i blusen och träffade då troligtvis hennes kind.
Ögonvittnet uppger att hon "efteråt mådde mycket dåligt över vad som skett".
Hon förstod att Gunhild Svensson skulle få blåmärken.
Flera blånader
När Tore Svensson besökte sin mamma upptäckte han ett 5 x 2 centimeter stort blåmärke i nacken, 1 x 1 centimeter stort blåmärke på kinden som dokumenterades av polisen.
Utöver detta ett 3 x 2,5 centimeter stort blåmärke på underarmen samt ett 0,5 x 0,5 centimeters blåmärke på överarmen som läkarundersökningen visade.
Det uppgavs också att det fanns rivmärken på ryggen, men dessa kunde inte verifieras vid läkarundersökningen en vecka senare. Läkaren kunde "varken bekräfta eller dementera" att en misshandel ägt rum.
Polisen betecknade fallet som misshandel och personalen som "skäligen misstänkt".
Vid förhöret med den misstänkta bekräftade hon att det rådde olika åsikter om att byta om till nattkläder, inte minst vid det aktuella tillfället. Hon uppgav att det är den som jobbar kväll som avgör när de boende ska bytas om till nattkläder. Hon bekräftade också att hon tagit av blusen och att Gunhild Svensson då "ropat högt" när hon lyfte armen på henne men att det "finns ingen möjlighet att hon orsakat blåmärken".
Vid omklädningen gick blusen sönder enligt ögonvittnet, det sade den misstänka sig inte veta.
"Rekonstruktionen"
Den personal som blev vittne till händelsen gjorde en Lex Sarah-anmälan, kontaktade medicinskt ansvarig sjuksköterska och socialstyrelsen och en internutredning inleddes.
Gunhild Svenssons son Tore Svensson gjorde en polisanmälan.
I de olika vittnesförhören och i internutredningen framgår att frågan är laddad och att det finns många schismer såväl inom arbetslaget som med den anhöriga Tore Svensson om hur äldrevården ska bedrivas.
Det framgår också att de två anställda är vitt skilda personligheter.
Den misstänkta fick visa upp för enhetschefen hur hon gör när hon byter kläder på Gunhild Svensson och enhetschefen kunde inte se att det var något fel på det tillvägagångssättet.
Där tar historien slut.
Polisen lade ner ärendet med motiveringen "brott kan inte styrkas".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!