NSD avslöjade i tisdags att det fanns ett förslag om att lägga ned skolorna i Pålänge, Ytterbyn, Risögrund och Gammelgården.
I går blev tjänstemannaförslaget politiskt beslut, i barn- och utbildningsutskottet.
– Vi godkänner utredningen, den är bra för den uppfyller våra avsikter, säger Sven Nordlund.
Vilka avsikter?
– Fokus på barnens bästa, en rejäl satsning på skolan, säger Sven Nordlund som på frågan hur denna förändring är en satsning ber tf skolchefen Charlotte Sundqvist om hjälp och hon talar – förutom nämnda tvåparallelliga klasser och lärarnas arbetsglädje – om att barnen utmanas i samspel med andra barn ”ju fler desto bättre”.
Vad är kvalitet för dig?
– Behöriga, legitimerade lärare, utvecklad elevhälsa, skolkuratorer, ett pedagogiskt ledarskap. Dåliga resultat i skolan är alltid en ledarfråga, det kan aldrig skyllas på barnen och bara till en liten, liten del på andra faktorer. Rektorerna i Kalix har alldeles för många enheter, deras arbetsbörda är för stor, säger Charlotte Sundqvist.
Marginell besparing
Utredningen som ligger till grund för nedläggningsbeslutet är på 46 sidor och har rubriken ”På väg mot landets bästa skola”.
Av den framgår att Kalix kommun räknar med mindre ombyggnationer för att kunna flytta 295 elever till andra skolor:
I Innanbäckens skola planeras för anpassning av NO-salar till klassrum och ventilationsåtgärder för sammanlagt 410 000 kronor, i Näsbyskolan planeras delning
av klassrum och köksåtgärder för 660 000 kronor och i Centrumskolan investeringar i köksinredning och busshållplats för 650 000 kronor.
Den totala besparingen, skolskjutsar och hyror inräknade, uppskattas till 3,6 miljoner kronor varav 3,3 miljoner kronor är internhyror och alltså ingen besparing i den meningen att Kalix kommuns tekniska förvaltning får dem tills de säljs, hyrs ut eller rivs.
– Det finns inga sparkrav inblandade i det här, det handlar helt och hållet om barnens bästa och en satsning på skolan, säger Sven Nordlund som är särskilt nöjd över att ingen närvarande på mötet hade avvikande uppfattning.
Miljöpartiet gick till val på att värna byaskolorna.
Fyra och en halv månad vid makten – och de står främst i ledet att lägga ned de flesta av dem.
– Jag vet att det fanns miljöpartister som sade så i valet men det var innan vi såg den här utredningen, säger Sven Nordlund nu.
Hur tror du att väljarna uppfattar det som nu sker?
– Jag vet att det kan uppfattas negativt, säger Sven Nordlund som på frågan vad han säger åt föräldrarna och barnen i Vitvattnet med omnejd, som häromåret lovades en långsiktig lösning i Gammelgårdens skola som nu är nedläggningshotad, säger att ”det är olyckligt”.
– Det beror ju på att politikerna inte lyckats skapa en långsiktig struktur då.
Nu går barn- och utbildningsutskottets förslag ut på remiss till den 10 maj, sedan ska utskottet ta upp frågan igen innan den hamnar hos kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige som avgör frågan den 7 juni.
Läs mer om skolnedläggningarna i lördagens NSD.
Byskolorna läggs ner
Politikernas eniga beslut:Fyra av kommunens sex byaskolor läggs ned.Vallöftet om att värna byaskolorna är glömt.– Det var innan vi såg den här utredningen, säger Sven Nordlund (MP), ordförande i barn- och utbildningsutskottet.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!