En kvinna i Kalix har anmält ett ärende som rör vårdgarantin till patientnämnden.
– Om inte garantin är en garanti i dess egentliga betydelse, vad är den då? Jag får en akut MR och ska sedan vänta ett år på bedömning och prognos... det känns inte klokt. Det är förödande. Jag behöver få veta vad jag har att förvänta mig, säger kvinnan.
Anders Sundelin har svarat följande till patientnämnden:
"Vårdgarantibegreppet är inte en garanti i ordets egentliga betydelse. Det vi som vårdgivare är ålagda att göra är att försöka skicka patienten vidare till någon annan vårdenhet som är beredd att ta emot patienten. I praktiken innebär detta stora begränsningar eftersom dom enheter som är beredda att ta emot till exempel ryggpatienter endast tar emot dom friskaste patienterna. Tyvärr är det så det ser ut. Självklart arbetar vi allt vad vi kan för att försöka minska väntetiden till vår egen mottagning. Bland annat har vi inhyrda ryggortopeder vissa veckor för att hjälpa till att kapa våra köer."
Anders Sundelin uttalar sig inte i det enskilda ärendet utan endast generellt, och han säger att det är ett pedagogiskt problem att sjukvården pratar om garantier:
Om garantin inte är en garanti, vad är den då?
– Ute i samhället är en garanti kopplad till ett juridiskt åtagande, det händer något om den inte efterlevs. Vårdgarantin är inte konstruerad på det sättet, det får inga konsekvenser som böter eller annat om den inte efterlevs. Om vi inte klarar garantin ska vi försöka ordna så att patienten får hjälp någon annanstans, och vi göra allt vi kan, men det finns inte en uppsjö av vårdgivare. De vårdgivare som finns ställer ganska höga krav på vilka patienter de tar emot, de ska vara ganska friska. Många tolkar garanti som vi i övrigt tolkar det ordet, och därför är ordet garanti olyckligt i sammanhanget.
Den senaste siffran är från den 22 oktober, då väntande 1 457 patienter på operation vid ortopeden, 831 av dem hade väntat längre än 90 dagar.
– Corona innebar tvärnit i systemet. Den 20 mars var sista dagen vi hade inplanerade operationer och den 21 september kunde vi öppna igen. Ett halvår har fallit bort. Under den tiden har köerna, givetvis, vuxit eftersom vi ändå haft ett inflöde, säger Anders Sundelin.
Anders Sundelin kan inte säga hur lång tid det kommer att ta att "beta av" kön.
– Det såg ganska bra ut i januari och februari, planen var att vi till den 1 juni skulle klara vårdgarantin vid mottagningen och operation, men sedan kom corona, säger Anders Sundelin som fortsätter:
– Den ökade spridningen av corona, den andra vågen, är ett orosmoln och den kan kullkasta alla våra planer igen. Det ser dystert ut. Det skulle innebära att vårdgarantin i praktiken sätts ur spel.
Anders Sundelin beskriver utgångspunkten:
– Det är största bristen på ryggdoktorer, vi har en anställd i Norrbotten och de är i princip omöjliga att rekrytera, men vi har en specialist på Akademiska i Uppsala som är tillbaka efter årsskiftet och då ökar vår kapacitet. Vi har också ryggstafettortopeder vissa veckor.
Så vad ska de svårast sjuka göra?
– Vi gör medicinska prioriteringar, de kommer att få hjälp. Vi gör verkligen allt vi kan för att hjälpa så snart vi kan, det är det enda vi kan göra, säger Anders Sundelin.