Därför stoppas HVB-hemmet i Kalix

Samhällsbyggnadsnämnden har stoppat det planerade HVB-hemmet i FO-staben genom att säga nej i bygglovsfrågan.

STARTKLARA. Michel Mebarki och Marianne Sandberg 
Mebarki.

STARTKLARA. Michel Mebarki och Marianne Sandberg Mebarki.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2016-02-10 18:45

NSD har berättat att makarna Marianne Sandberg Mebarki och Michel Mebarki ska starta hem för 14 ensamkommande asylsökande barn på övre plan i FO-staben och de har redan anställt ett tiotal människor för att arbeta i verksamheten.

Samhällsbyggnadsnämnden har haft bygglovsansökan på bordet och fyra röster mot tre röster säger nej.

– Det har det blivit avslag på bygglovsansökan, bekräftar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stig Carlsson (S) som på följdfrågan om justeringar i ombyggnationerna kan ändra saken säger "ja, men det är omfattande justeringar".

Det handlar bland annat om tillgången till hygienutrymmen, entreprenörerna planerar fem eller sex sådana och med hänvisning till Boverkets byggregler (BBR) vill majoriteten se ett hygienutrymme till varje rum.

– Det handlar också om mått på dörrar och lite annat, säger Stig Carlsson (S).

Stig Carlsson är en av ledamöterna som röstade ja i bygglovsfrågan:

– Det här är inga lätta frågor. Jag ser den här frågan ur hela kommunens perspektiv och jag vet att behovet av platser är mycket stort. Jag tycker att den här frågan visar att vi har en lagstiftning som inte är anpassad till hur verkligheten ser ut nu.

Makarna Marianne Sandberg Mebarki och Michel Mebarki har länge haft planer på att starta ett boende och valet har stått mellan ett boende för ensamkommande asylsökande barn och ett boende för ungdomar med begynnande missbruk och kriminalitet och valet föll på det förstnämnda.

"Det har varit jättesvårt. Under lång tid har vi antingen haft lokal eller föreståndare, men inte båda samtidigt. Nu är båda frågorna lösta" sade Marianne Sandberg Mebarki till NSD i november år 2015.

– Det är hemskt, det är fruktansvärt, säger Michel Mebarki nu, och han vill inte uttala sig i övrigt i frågan.

Anna-Lena Andersson, socialchef Kalix kommun, sade så här till NSD i november år 2015:

– Då vi alla vet att det kommer många ensamkommande barn och ungdomar till Sverige, så även till Kalix, så är det värdefullt med alla platser som tillskapas. Kommuner har olika förutsättningar att ta emot ensamkommande då antalet ökat. Det måste finnas både lämpliga lokaler och personal. I Kalix kommun jobbar vi intensivt med frågan.

Kommunalrådet Ellinor Söderlund (S) har tidigare, i NSD, sagt att Kalix kommun ska ta emot 100 ensamkommande asylsökande barn år 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om