Skeppet som ska sätta byn på kartan

Skeppet Gefyr intill E4:an genom Sangis får många att stanna upp. "Jag tror att det här är ett sätt att sätta Sangis på kartan" säger Mikael Lindh som byggt konstverket tillsammans med Jarmo Kaarela.

Jarmo Kaarela och Mikael Lindh i skeppet som tagit dem knappt en månad att bygga. "Det har varit kul att bygga skeppet, att se det växa fram" säger Jarmo Kaarela.
"Jättekul, inte minst för att allt också är lokalproducerat" instämmer Mikael Lindh.

Jarmo Kaarela och Mikael Lindh i skeppet som tagit dem knappt en månad att bygga. "Det har varit kul att bygga skeppet, att se det växa fram" säger Jarmo Kaarela. "Jättekul, inte minst för att allt också är lokalproducerat" instämmer Mikael Lindh.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2022-09-10 12:50

Mikael Lindh driver butiken Militärt överskott i Sangis, han har sedan länge smyckat området kring den med träkonst, nu senast skeppet.

– Jag har planerat att bygga skeppet länge, jag har haft idén i huvudet i ett antal år, säger Mikael Lindh som konstaterar att virke är dyrt men att idén gått att genomföra tack vare att de kunnat ta träd också från egen mark och sågat brädor själva.

– När vi väl hade börjat bygga saker, och såg hur mycket det uppskattades, så ville vi bygga mer. Det är ju roligt att se glada människor. Det är jättemånga som stannar till här, människor från hela världen, och kollar. Skeppet ger förstås associationer till Pippi Långstrump, pappan sjörövaren och hans sjörövarskepp.

Mikael Lindh har byggt skeppet tillsammans med Jarmo Kaarela och Mikael Lindhs pappa Valter Lindh har sågat brädorna.

– Jarmo kom till mig med kanonluckorna, det var i juni, och han sade då "är det inte dags att bygga piratskeppet nu" säger Mikael Lindh som beskriver att Jarmo är konstnären och att de tillsammans är väldigt kreativa och kompletterar varandra bra.

Den 10 augusti kom jobbet i gång och nu är skeppet - som nyligen tjärats och doftar fantastiskt - så gott som klart.

– Det är lite småjobb kvar, säger Mikael Lindh.

Skeppet har gott om detaljer. Här finns galjonsfiguren i skeppets för, kapten Krok och apan som spanar, en papegoja och mycket annat.

– Det har varit kul att bygga skeppet, att se det växa fram, säger Jarmo Kaarela.

– Jättekul, inte minst för att allt också är lokalproducerat, instämmer Mikael Lindh.

– Jag är stolt och glad över att jag fått vara del av detta fina projekt, säger Valter Lindh.

Bland dem som stannat för att beundra konstverket har det kommit några frågor om att få köpa det.

– Jag har svarat "det är dyrt", säger Mikael Lindh som tillägger att det inte är till salu.

– Jag har gjort detta med egna pengar, jag har inte räknat ut vad det kostat. Det går nog att få bidrag, men det tar för lång tid.

Skeppet har fått namnet Gefyr efter Nils Nilsson Gefyr. Han var båtbyggare i Näsbyn, han for 1823 till Sangijärvi för att hitta timmer och kom att stanna där för gott.

– Nils Nilsson Gefyr var min farfars fars farfars far, därför kändes namnet Gefyr givet, säger Mikael Lindh.

Nästa konstprojekt?

– Jag vet inte, det får mogna fram, säger Mikael Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om