En hyllning till älven

Eldar, marschaller och ljus i stora mängder lyste vid våra orörda nationalälvar på lördagskvällen.Då firades nämligen Nationalälvdagen på många platser, däribland i Kalix där tal, sång och musik förgyllde tillvaron för de drygt 50-talet människor som hade samlats vid Fiskemuseet.

Mellan 50 och 100 personer hade kommit till Kajen i Kalix för att fira Nationalälvdagen. FOTO: K-L Sundqvist

Mellan 50 och 100 personer hade kommit till Kajen i Kalix för att fira Nationalälvdagen. FOTO: K-L Sundqvist

Foto: K-L Sundqvist

KALIX2010-08-23 06:00
Nationalälvdagen som i år firas för 15:e gången, är en hyllning till våra fria nationalälvar (se faktaruta).
- För dem är det femtonde gången men jag började för 40 år sedan, säger Olov Jonsson, 74, som på 1970-talet var en av dem som slogs som mest för att stoppa den tänkta utbyggnaden av Kalixälven.
Då, 1970, fanns långt gångna planer på att bygga ut Kalixälven. Motivet var arbetstillfällen. Fyra år senare enades representanter för landets drygt 40 älvräddargrupper att samlas i en gemensam organisation, Älvräddarna.
- Det var starka krafter i rörelse. Vattenfall hade presenterat sina planer men det fanns inga utredningar om konsekvenserna. Bland annat fanns planer på att leda Kaitumälvens vatten över till Luleälven. Enigheten var dock total om att det var fult att knycka vatten från Kalixälven, säger Olov Jonsson.
Stark opinion mot utbyggnad
Om inte opinionen varit så stark så är frågan om inte Kalixälven hade varit utbyggd i dag.
- Hela Sverige blev engagerat. Det hade även stor betydelse att vi vände oss direkt till riksdagen. Där var alla partier utom ett mot en utbyggnad, säger Olov Jonsson.
Han är mycket glad över att de lyckades stoppa utbyggnaden. Inte minst när han denna Nationalälvskväll får sitta på kajen vid Kalixälven i Kalix och titta ut över det orörda vattnet.
- Nationalälvdagen är ett jättebra initiativ som det gäller att hålla liv i, säger han.
För de efterkommande
Vilket förstås Kerstin Rönnqvist, en av initiativtagarna, håller med om. Hon höll ett tal där hon bland annat tog upp alla tankar om utbyggnad av älven som funnits under årens lopp.
Hon anser att det är viktigt att skapa insikt om levande strömmars värde och att "våra efterkommande ska få leva vid fria strömmar".
För musikunderhållningen i Kalix svarade bland andra Gunilla Andersson samt Bengt Wiik och Henry Andersson.
Bengt-Göran Nilsson höll därefter ett hyllningstal till älven.
I Överkalix har det också blivit tradition att döpa ett älvbarn. Årets älvbarn som döptes av kyrkoherde Maria Pettersson heter Lova Maria Eriksson. Stolta föräldrar är Linda Eriksson och Mattias Persson.
Även runt Torneälven var det många arrangemang denna kväll.
FAKTA
Nationalälvarna➤ De fyra svenska nationalälvarna är Torne älv, Pite älv och Kalix älv - alla i Norrbotten - samt Vindelälven i Västerbotten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om