Det börjar bli dags för lunchservering på Lilla grand hotell i Kalix när Bereket Habtom ställer fram den sista skålen med gurka. Under sina två praktikveckor här har han framför allt tjänstgjort i disken och i varuintaget, men han har även varit med och förberett salladsbuffén.
Att jobba i restaurangbranschen är hans dröm och han har stortrivts på "Lilla".
– Det funkar bra. Det är kul, säger Bereket Habtom.
Normalt sett går han i Furuhedsskolans integrationsklass. Han tycker att det har varit extra lärorikt att vistas på en arbetsplats.
– Det är bra. Man får prata mycket svenska och lära sig om arbetet.
Eleverna i gymnasieklassen har under praktikperioden varit utspridda på arbetsplatser inom äldreomsorgen, restaurangbranschen, tillverkningsindustrin, på skolor och i handeln.
Kalix bil och lack har i flera år tagit emot praktikanter från integrationsklassen. Delägaren Erik Hallikainen tycker att det känns bra att ställa upp.
– Det är ganska naturligt när de har det svårt, grabbarna. Det här kanske kan göra det lättare att komma in i det svenska arbetslivet, säger han.
Språkförbistringen är den största utmaningen – men också det mest betydelsefulla hindret att övervinna, tycker Erik Hallikainen.
– Det är absolut det viktigaste för annars kan man inte göra sig hörd.
Vid ketchuphyllan i mataffären Willys i Kalix galleria står Josef Khalil och plockar varor. Han är 19 år gammal och kommer från Syrien. I framtiden vill Josef Khalil läsa fysik vid ett universitet, men tills vidare skulle han gärna jobba i en butik.
– Jag har börjat ett nytt liv här så som första jobb, absolut, säger han.
Josef Khalil har trivts på praktiken som blir bland det sista han gör i Kalix. Om bara en vecka tvingas han och hans familj flytta från Båtskärsnäs till Umeå. En flytt som tar emot.
– Jag vill inte flytta för här har jag skolan och mina kompisar. Det blir tråkigt när jag måste börja i ny skola med nya lärare och nya kompisar.
Du tycker att det är bra att bo i Kalix?
– Ja, jag har det jättebra här. I byn där jag bor är alla pensionärer så hjälpsamma.
17-årige Nasim Akbari från Afghanistan trivs också i Kalix. Han har praktiserat i Royal möblers butik där han har fått packa upp varor och montera soffor och fåtöljer.
– Det är jätteroligt, säger han.
Att möta kunder har varit en utmaning eftersom Nasim Akbari tycker att det ibland är svårt att förstå och göra sig förstådd.
– Folk pratar så fort så jag måste be dem ta det lugnt. Då blir det lätt.