Entreprenörer uppmanas lägga ner

Var tredje skogsentreprenör går med förlust och nu upp-manar den egna branschorganisationen sina medlemmar som gör förlust att lägga ner.- Eller åtminstone gå på sparlåga tills skogsbolagen erbjuder bättre förutsättning-ar, säger Ulf Sandström, verkställande direktör vid SMF Skogsentreprenörerna.

KALIX2010-02-24 06:00

SMF Skogsentreprenörerna, en branschorganisation för 800 småföretagare i skogen, går nu ut med det ovanliga budskapet där de rekommenderar sina medlemmar att avveckla delar av sin verksamhet och gå på sparlåga några år. De anser nämligen att kunderna, det vill säga skogsbolagen, erbjuder alldeles för dåliga villkor.
- Lönsamheten och andelen
företag med röda siffror i skogsbruket är tillbaka på 2002 års nivå. Branschen pratar om resursbrist men bara ett fåtal kunder tar sitt ansvar för de resurser som redan finns, säger Ulf Sandström.
Jobbar mer - tjänar mindre
Enligt Sandström uppvisar 34 procent av medlemsföretagen röda siffror i sina bokslut för 2008, trots att omsättningen ökat med 30 procent på sex år.
- Man jobbar mer och tjänar mindre och det visar att entreprenörerna måste tänka om för att vända trenden.
Johnny Lötberg, ekonomikonsult och ekonomisk rådgivare
i Umeå, anser att företagen ska dra ner på de fasta kostnaderna, säga upp personal och köra enkelskift några år tills skogsbolagen ger bättre villkor.
Svårare få lönsamhet
Skogsentreprenör Gunnar Wikberg i Piteå märker att det har blivit svårare att få lönsamhet.
- Inställningen har ändrats mycket. I våras gick de stenhårt ut med att vi måste sänka priserna med 15-20 procent. Men hellre lägger vi av än sänker priserna. I stället kom vi med ett motbud, säger Wikberg.
Wikberg berättar också att bolagen försöker få bort en massa parametrar som snödjup och annat.
- Som tur är så är det ett stort sug efter virke nu och även om jag inte fått svar på min offert så har bolaget betalat ut det jag fakturerat. På det sättet har de ju godkänt priset.
Ulf Sandström påpekar att det finns undantag.
Yngre kräver mer
- Det finns även goda exempel. Hit hör exempelvis SCA vars
entreprenörer ligger på en marginal på 5,6 procent. Här uppe är det heller inte sämst utan det är branschen som helhet som måste ta sitt ansvar, säger Sandström som annars är orolig för att det
i framtiden inte finns någon som vill bli skogsentreprenör.
- Nu spelar skogsföretagen på att entreprenörerna är lojala. Men de yngre företagarna kräver mer. Att arbeta mer och tjäna mindre är inte en långsiktig lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om