Rikspolischefen Dan Eliasson fick en fråga av Kalixpolisen Johan Claesson, som även är ordförande för Polisförbundet i Norrbotten. Eliasson svarade – och Claesson är fortsatt kritisk.
– Själva tanken med omorganisationen är att den ska byggas underifrån, men jag kan bara säga att man har infört nya chefsnivåer som inte ens existerade förut, säger han.
I Norrbotten lider polisen av minskad bemanning och det slår hårt mot den glest befolkade bygden.
– Risken är att man försöker lösa glesbygdens polisiära problem med storstadens lösningar. Det är anmärkningsvärt att det ibland ska ta så lång tid innan polisen kan komma till platsen när det har inträffat ett grovt brott, säger Johan Claesson.
– Att organisationen ska byggas underifrån har jag inte sett några exempel på i det operativa arbetet. Det enda jag kan se som byggs underifrån är missnöjet och misstron mot omorganisationen. Den kommer underifrån och börjar smyga sig in bland chefer.
Claesson ser att medarbetare lämnar polisen utan att ersättas.
– Och jag blir inte klok på om de tycker att det är bra eller dåligt. Men folk vill känna sig professionella. Det pågår en infantilisering av myndighetsutövningen.
Han tycker att det som har glömts bort är kärnverksamheten – och fokus borde ligga på att bygga upp den.
– Vad är polisens grunduppdrag i samhället? Fyll radiobilarna och se till att det finns utredare. Det måste vara det primära. Därefter kan man börja fylla på till andra funktioner om det blir folk över.
Kan man känna sig trygg som medborgare i Norrbotten?
– Ska man behöva vänta i två timmar på en polis ska man nog vara ärlig och säga det från polisens sida. När du bor på sådana här ställen kan du inte vänta dig polisiär hjälp på samma sätt som i en storstad. Risken att utsättas för brott är sannolikt lägre, men om det händer något måste du väga in det här i hur du agerar som medborgare i Sverige.