Tekla Hansson flyttade från ön Ivö i Skåne till Nyborg i november 2024. Hon har sju hundar, sibirian huskys och en finsk lapphund.
– Jag har plockat tusentals fästingar på hundarna i mina gamla trakter. Trots fästingmedel var det ändå alltid några som lyckades bita sig fast. Det låter som en överdriven siffra men på sex till sju hundar som alla haft 10 till 30 fästingar efter varje skogspromenad...det blir många, säger hon.
Hon var på promenad med hundarna i söndags längs skoterleden vid Fågelträsket, leden till Ryssbält. Dagen efter upptäckte hon att en av hundarna hade en fästing som kröp på henne.
Fästingen var helt synlig så den var lätt att upptäcka, hittills tyder inget på att fler hundar är drabbade.
– Jag blev jätteförvånad över upptäckten, hur kan det finnas fästingar här nu? Det är ju snö kvar. Var kommer de ifrån? Jag gav bort fästingmedlen när jag flyttade upp, det blir till att köpa nya, säger Tekla Hansson.
Hon har rapporterat att hon hittat fästingar till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och uppmanar andra som ser dem att göra det.
Anna Omazic, forskare vid SVA, bekräftar att fästingarna är vakna här uppe.
– Det stämmer bra att vi fått in rapporter om fästingfynd från både Kalix och Luleå.
Fästingar i mars i våra trakter, hur vanligt är det?
– Det är mycket ovanligt att vi ser fästingar i norra Sverige tidigt på året när det fortfarande är relativt kallt och marken är snötäckt.
Vad kan det bero på att fästingarna finns här så tidigt?
– Det har varit en mild vinter i stora delar av Sverige och vi har fått in fler rapporter än föregående år via webbverktyget Rapportera Fästing. Vi behöver mer data, flera år i rad, för att kunna säga säkert vad orsaken till aktiva fästingar beror på.
En annan orsak till tidiga fästingar i norr är den tydliga ökningen av taigafästingen, en art som är aktiv tidigt på våren.
– Vi kan inte med hjälp av bilder från Rapportera Fästing avgöra om rapporterna som inkommit är taigafästingar, eller vår vanliga fästing (Ixodes ricinus), då de är så lika att vi måste undersöka fästingen med mikroskop för att göra en artbestämning, säger Anna Omazic.
Tekla Hansson vet att mördarsniglar sågs i Kalix förra året, och nu är fästingarna här trots att vi har vårvinter.
– Fattas bara vildsvin också så har Norrbotten fått all skit vi har i sydsverige. Mördarsniglar, fästingar och vildsvin. På riktigt skälet till varför jag lämnade Skåne, säger Tekla Hansson och skrattar.