Förbud upprör skärgårdsfiskare
Snart är det öppet vatten och fiskesäsongen drar igång på allvar.Men förbudet att fiska med nät på grunt vatten upprör skärgårdsfiskarna i Norrbotten.- Den stänger ute oss från allt vårfiske om vi ska vara lagliga, säger Bertil Bodlund, ordförande i Norrbottens skärgårdsfiskares förening.
Bertil Bodlund säger att det måste bli möjligt att fiska med nät i kusten under hela året. "Sälen tar mycket mer än allt fiske tillsammans". FOTO: K-L Sundqvist
Foto: K-L Sundqvist
Förbudet som började gälla 2006 har satt känslorna i svallning hos de många fritidsfiskarna efter Norrbottenskusten.
- De har förbjudit ett månghundraårigt fiske och konsekvenserna är att vår livskvalité har försämrats svårt. Vi kan exempelvis inte överföra vårt traditionella fiske och kunnande till våra barn och därmed äventyrar vi tillkomsten av nya generationer fiskare, säger Bertil Bodlund som också säger sig ha märkt att livet i skärgården minskat efter förbudet.
- Redan under första året märktes det att många tyckte att det inte fanns någon anledning åka ut på sjön eller till sin stuga, säger han.
Misstror utredning
Syftet med förbudet är att freda öringen som anses vara utrotningshotad. Fiskeriverket bygger sitt beslut på olika undersökningar och en enkät som Statistiska centralbyrån (SCB) gjort.
- Enligt SCB:s enkät skulle fritidsfisket fånga 105 ton öring, varav mängdfångande redskap (huvudsakligen nät) skulle stå för hälften. Men ingen har kunnat presentera hur SCB skött enkäten och därför har beslutet inte fått någon acceptans bland skärgårdsbefolkningen, säger Bertil Bodlund.
Tremetersförbudet innebär att det är i princip nätförbud i hela Norrbottens skärgård mellan den 1 april och 10 juni och mellan den 10 september och 31 oktober eftersom det är så grunt.
- Under övrig tid är det ingen fisk i skärgården. Då är den ute till havs, säger Bertil Bodlund.
Tjuvfiske
Enligt Bodlund inbjuder nuvarande bestämmelser till tjuvfiske
- Redskapen märks inte. Tidigare hade alla märkt sina grejer, men nu har det blivit anarki. Dessutom kostar all bevakning en massa pengar. Alltihop är ett misslyckande för fiskevården. Husbehovs- och binäringsfisket har aldrig utgjort något hot mot det biologiskt hållbara fisket.
Älvarna också
Dan Blomqvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen, säger så här om förbudet, som tagits av Fiskeriverket centralt:
- Bedömningen är att den vilda havsöringen är utrotningshotad. Fiskeriverket vill därför skydda havsöringen genom detta förbud eftersom den går på grunt vatten vår och höst.
Blomqvist säger att reglerna även skärpts i älvarna.
- Vi har talat oss varma för det också. Vi tycker att det är jättebra. I princip innebär det ett totalförbud.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!