Maria Henriksson skriver i en tjänsteskrivelse om kompetensförsörjningen.
"Vi har under de senaste åren sett svårigheter att rekrytera bland andra socionomer, sjuksköterskor, undersköterskor och lärare inom vissa områden. Trots att vi under åren genomfört särskilda satsningar i löneöversyner samt i samband med genomförda lönekartläggningar har vi inte uppnått vår målsättning att Kalix kommun ska ha konkurrenskraftiga löner för att möta efterfrågan. Om ingenting förändras visar grundscenariot en behovsökning av antalet anställda inom kommunerna som främst är koncentrerad till vård och omsorg" skriver Maria Henriksson som vidare skriver att undersköterskor är den grupp där de särskilt ser behov av en satsning.
Där till finns det faktum att kvinnor i Kalix kommun, enligt kommunens kartläggning, tjänar 93 procent av mäns löner.
– Det är ingenting vi kan vara nöjda med, säger Maria Henriksson som tillägger att i löneskillnaderna också finns att det rör sig om olika befattningar och marknadslöner som gör att - exempelvis - tekniska yrken oftast ger högre lön än många yrken inom vård och omsorg.
– Det handlar också om att vi ska lyckas rekrytera undersköterskor. Vi har haft det hyfsat väl förspänt, en hög andel har valt att utbilda sig till yrket, men nu ser vi att vi än mer kommer att behöva den här kompetensen i boenden och inom hemtjänsten. Även om vårdbiträden och andra kortare utbildningar finns så behöver vi verkligen undersköterskorna och deras kompetens, säger Maria Henriksson som tillägger att gruppen undersköterskor är stor varför en höjning där även ger genomslag i jämförelsen kvinnors och mäns löner i kommunen.
Medellönen för en undersköterska i Kalix kommun är 26 266 kronor i månaden, det är knappt 200 kronor mindre än vad medellönen för en undersköterska i Haparanda kommun och nästan 1 000 kronor mindre än vad en undersköterska i Arvidsjaur kommun har.
Beredningens förslag, som kommunstyrelsen ska ta ställning till på måndag, är att säga ja till ett extra utrymme på 400 kronor i månaden per undersköterska med godkänd utbildning.
Förslaget är vidare att cheferna ska fördela pengarna individuellt och differentierat i löneöversynen 2022 och att för satsningen anslås 2,7 miljoner kronor för 2022.