"Han dömdes till vård - jag till livstid"

Han ingrep när en annan man antastade en kvinna.
Det höll på att kosta honom livet.
I dag, 15 år senare, är han ute och föreläser om antivåld och mod.
– Jag ingriper fortfarande när jag ser någonting galet, säger Janne Lustig, 57.

Janne Lustig säger att tyngdpunkten i hans föreläsningar är vikten av samhällskurage.

Janne Lustig säger att tyngdpunkten i hans föreläsningar är vikten av samhällskurage.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2014-01-28 17:00

Janne Lustig bor i en lägenhet i centrala Kalix och han har just köpt en mopedbil.

Han är född i Sangis men huset fick han sälja eftersom han inte orkade med det längre, jobbet som yrkeschaufför fick han ge upp och vanlig bil får han inte längre köra.

Sonen skulle börja skolan i Sangis några veckor efter det att hans pappa så när slogs ihjäl, så han fick flytta till sin mamma och gå skola där i stället.

Kort sagt: Janne Lustigs liv slogs till spillror och ingenting blev sig mera likt.

Kvällen som ändrade allt

Janne Lustig berättar om den ödesdigra kvällen, den 29 juli år 1999.

Han gick in på en grill i centrala Kalix och han hamnade mitt i en situation där en yngre man slet en jämngammal kvinna i håret och gormade att han skulle "spöa slynan".

– Jag gick mellan och sade "det ska du inte, inte så länge jag finns till" och mannen svarade "då ska vi se till att du inte finns så länge till", säger Janne Lustig.

När han gick ut från grillen väntade mannen på honom och senare - oklart hur mycket senare - hittades Janne Lustig medvetslös vid vagnsskjulet vid Coop.

Livet började om

Janne Lustig säger att han minns ingenting av månaderna som följde, han var medvetslös under lång tid och har opererats sammanlagt 14 gånger.

Han vistades tre månader på sjukhuset i Umeå och en månad på sjukhuset i Kalix, han fick användning för envisheten, han fick lära sig prata och gå på nytt.

– Första minnet efter misshandeln är den 24 oktober samma år, syrran tog hem mig då jag fyllde år, säger Janne Lustig som tillägger att han haft ett fantastiskt stöd av familj och vänner.

– Det var min son Anton som fick i gång mig, tack vare honom överlevde jag. Många vänner är borta men de som finns kvar, de är på riktigt, säger Janne Lustig.

Mot alla odds...

Läkarna gav Janne Lustig 10 procents chans att överleva.

När han kom in till sjukhuset hade han blödningar under hårda hjärnhinnan, krossblödningar i hjärnan och överhudsskrapningar vid vänstra tinningen.

Skador som i pappren från sjukhuset beskrivs som livsfarliga, skador som man visste - om han överlever - förändrar livet för alltid.

– Jag har nervvärk, jag är djävulskt känslig för väderomslag men jag tar varmbad och akupunktur en gång i veckan och det lindrar, säger Janne Lustig.

...fick han ett bra liv

"Jag har fått ett bra liv" säger Janne Lustig som jobbar halvtid vid JUC, jobb- och utvecklingscenter, och stortrivs.

– På vilken annan arbetsplats börjar dagen med att du får en kram? Jag har fantastiska arbetskamrater.

Janne Lustig är också engagerad i hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och föreläser om antivåld i skolorna.

Det sistnämnda har han ägnat sig åt de senaste två åren och han har bjudits in till Luleå, Piteå och Skellefteå men i Kalix har intresset varit ljummet - nästa månad har han den första föreläsningen här.

"Jag tycker synd om honom"

"Det är föräldrarna som ska uppfostra barnen, det är inte ungdomarnas fel att det gått som det gått, att det finns så mycket knark i samhället" säger Janne Lustig.

– Var är politikernas engagemang? Det är inte dyrt att agera i tid, det är dyrt att vänta, det är dyrt att inte göra någonting.

På frågan hur han känner gentemot den man som nästan misshandlade honom till döds, säger han så här:

– Han dömdes till vård, jag dömdes till livstid. Jag känner inget hat, jag tycker synd om honom, han hamnade i drogträsket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om