Det är drygt ett år sedan som NSD berättade om Salar Rasoul Mohammed Alis planer på att bygga ett djurstall för 12 000 höns för äggproduktion i Björknäs utanför centrala Kalix.
Då hade han jobbat för sin dröm i flera år redan, och han uttryckte det med orden "jag vill komma tillbaka till den jag var och är":
Salar Rasoul Mohammed Ali kommer från Kurdistan, norra Irak, där han var veterinär och hade 175 000 höns och var chef för 30 anställda.
– Det finns så många lagar och regler och allt tar längre tid än jag trodde men nu är jag här, säger Salar Rasoul Mohammed Ali med ett stort leende.
Djurstallet - det första, planerna är att ha fyra stallar - hyser 13 060 höns (bland dem finns några tuppar som kommit med av misstag) fördelade på fyra sektioner.
De kommer från Skåne, de flyttade in för fyra veckor sedan och de uppges nu må bra.
– De första dagarna var lite jobbiga, de var trötta efter en lång resa och de hade kommit till ett nytt hem. Nu känner de nog att de är hemma. Jag är glad att de är här, säger Salar Rasoul Mohammed Ali som tillbringat nästan all sin tid i hönseriet de första veckorna för att finnas där för djuren och försäkra sig om att allt fungerar.
Hönsen är frigående men äggproduktionen - ett ägg per höna och dygn är vanligt - är inte ekologisk.
– För ekologisk äggproduktion krävs att hönsen är fria även utomhus, att de lever som förr när mormor och farmor hade höns. Frigående höns är bra, säger Salar Rasoul Mohammed Ali som har ett knep - som han lärt sig som barn - för välmående höns.
– Musik. Jag spelar en viss musik för att berätta för dem att nu tänds ljuset snart och en annan musik för att berätta att det snart är matdags.
Nästan allt är automatiserat, som exempelvis regleringen av temperatur, ljus, tillgång till mat och vatten och äggens väg från hönsens reden till utrymmet för paketeringen.
– Jag packar äggen manuellt till att börja med, jag har investerat 10,5 miljoner kronor här och jag har inte råd med en halv miljon kronor till för paketeringen, ännu. Jag ska ha fler djurstall och anställda, men jag måste kämpa själv först, säger Salar Rasoul Mohammed Ali som ser ljust på framtiden.
– Automatiseringen är alldeles snart fullt fungerande, hönsen producerar mer ägg än jag hoppats på och jag har en stor kund som köper allt jag får fram. Jag har inte annonserat, ändå kommer ett 20-tal Kalixbor och köper ägg varje dag, det är roligt så klart, säger Salar Rasoul Mohammed Ali.