Satsning på jobb + studier ska mota lärarbristen

Andelen behöriga lärare vid Kalix kommun sjunker för varje år. En ny möjlighet att jobba som lärare och samtidigt utbilda sig för yrket ska motverka bristen.

Charlotte Sundqvist tror på satsningen som möjliggör kombinationen jobb och studier.

Charlotte Sundqvist tror på satsningen som möjliggör kombinationen jobb och studier.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-05-13 19:30

2017 var siffran 88 procent, 2018 hade den sjunkit till 86 procent och nu är den 84,1 procent.

Det handlar om lärarbehörigheten i skolorna i Kalix kommun.

Läget för hela landet är att det saknas 65 000 lärare och 13 procent av lärarna är över 60 år.

Alla siffror ovan redovisade är enligt Kalix kommun, utbildningsförvaltningen.

– Det blir allt svårare med lärarbehörigheten på grund av lärarbristen, säger Charlotte Sundqvist, utbildningschef Kalix kommun, som nämner att det utbildas för få lärare som en förklaring, konkurrenssituationen som en annan:

– Vi har friskolan som också ska ha lärare men det har många, men vi har dessutom folkhögskolan och Johannisbergs ungdomshem som anställer lärare.

Hur påverkar det barn och ungdomar att ha så förhållandevis många icke behöriga lärare?

– Ingenting slår en behörig, legitimerad och skicklig lärare. I de fall vi inte har det, får behöriga lärare hjälpa dem som inte är behöriga. Vi måste ha en organisation som klarar av det också, säger Charlotte Sundqvist som tillägger att de ser över vad som får lärare som inte jobbar som lärare att göra det valet.

– De finns lite här och där i samhället. En synpunkt som framförts är att kraven på dokumentation har blivit allt större, men jag tror inte att det handlar enbart om det. Jag tror att anmälningar, misstro och försämrad status spelar roll. Här måste arbetsgivare, lärarfack och lärare hjälpa till och berätta hur fantastiskt läraryrket är, säger Charlotte Sundqvist.

Det finns olika satsningar för att rekrytera fler lärare.

"Tech for Sweden” riktar sig till människor som har läst matematik eller no-ämnen, som kan komplettera med pedagogik och skaffa lärarlegitimation.

Arbetsintegrerad lärarutbildning, AIL, är en bredare satsning som i förlängningen ska locka till hela grundskolan och gymnasiet.

– Alla Norrbottens kommuner, LTU (Luleå tekniska universitet) och Region Norrbotten jobbar gemensamt med AIL. På kort sikt är inriktningen årskurs fyra till sex no och teknik, säger Charlotte Sundqvist.

AIL innebär, kort, att den som vill utbilda sig till lärare eller vidareutbilda sig till lärare ska kunna få en tjänst och jobba och studera samtidigt.

Norrbottens Kommuner är projektägare, projektet pågår under två år, mars 2020 till februari 2022.

Siktet uppges inställt på att AIL ska vara verklighet till hösten 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!