Kalix sylt är med i ett bärprojekt med andra bärföretag. Bär från Norrbotten räknas bland de bästa, men det mesta exporteras till andra länder.
Men nu vill nätverket i "Bärkraft" som är ett EU-projekt att bären som plockas här ska tas tillvara bättre genom ännu mer vidareförädling.
- Det här är jätteviktigt. Vi har inte bara löjrom i Kalix, vi måste också satsa mer på företag som vågar arbeta med bär, säger Ann-Mari Andersson.
Testade blåbärsjuice
Under två dagar fick de 15-talet deltagarna, från främst Norrbotten och Västerbotten, lära sig nya sätt att arbeta med bär. Projektledare i "Bärkraft" är Roger Uddstål:
- Vem som helst kan tillverka sylt men inte kvalitetssylt med bär från Norrbotten, säger han.
Det är själva resterna från syltframställning som företag i Sverige är dåliga på att använda. Det som blir kvar av bären när juicen pressats ur.
Först fick deltagarna se Kalix syltfabriks lokaler. Sedan var det dags att pressa bär i en stor bärpress.
- Det finns för få företag i Norrbotten som jobbar med bär. Jag vill att de ska bli fler, säger Roger Uddstål.
Deltagarna fick bland annat smaka blåbärsjuicen för att lära sig hur det smakar utan socker och tillsatser.
Spännande dag
- Jag har kommit hit från Malmö. Det har varit en spännande dag. Intressant att få lyssna på proffs, säger Birgit Sather, medlem i "Bärkraft".
Därefter fick deltagarna dela upp sig i två lag. Det ena laget fick prova att tillverka juice och det andra bärsås.
Dagen avslutades med vinprovning när det bjöds på hjortronvin och blåbärsvin
- Vi är ingenting utan forskare som tar fram nya sätt att jobba med bär, säger Hans Granberg, ägare av Kalix sylt som har fem anställda.
-Vi hoppas på att det här ska ge oss möjlighet att växa, säger Hans Granberg.