Daniel Isaksson har växt upp med hästar. Han tävlar i westernridning och är också engagerad i allt från körning, ridning till skogsarbete med häst. Men att vara kille och syssla med hästar har inte alltid varit lätt i Kalix och många killar som rider blir retade och slutar. Detta trots att hästsporten världen över vimlar av framgångsrika killar. Daniel Isaksson slutade inte.
– Jag har inte brytt mig och många har förstått att det är häftigt med hästar men många vågar inte prova själva, säger Daniel Isaksson.
Han önskar att fler killar vågar stå på sig och göra just det som de vill, inte vad andra förväntar sig.
Daniel Isaksson möter upp NSD på gårdsplanen, i famnen har han gårdens senaste tillskott, en valp som han hämtat kvällen före.
– Det är mycket nytt att upptäcka, den är så lugn och fin valpen, säger han.
Sanna Drugge är uppväxt med hundar och inom de närmaste dagarna väntas Hamiltonsstövarvalpar att födas hos familjen i närheten av Töre.
– Det blir spännande, säger Sanna Drugge.
Både Daniel Isaksson och Sanna Drugge studerar på Naturbruksgymnasiet i Kalix, inriktning skog och maskin. Tillsammans har de startat ett UF-företag som avser att hjälpa hästägare med hästar, de kan också erbjuda intresserade att komma till gården i Orrträsk för att bekanta sig med djuren där, för att rida och köra.
– Vi far ut och hjälper hästägare som behöver hjälp, säger Daniel Isaksson.
Det kan handla om allt från tillridning av hästar, till omhändertagande medan hästens ägare är bortrest eller sjuk.
– Jag tycker om alla djur och att sköta om hästar är jättekul. Vi erbjuder hjälp att sköta andras hästar om de inte har tid eller ska bort, vi kan hjälpa till som medryttare och hjälpa nybörjare att prova på att rida och köra och vi erbjuder möjlighet att få lära känna hästar och att få pyssla med dem, det är mysiga djur, säger Sanna Drugge.
Båda vill gärna ha ett jobb i framtiden som ger möjlighet att arbeta med djur och drömmen är att UF-företaget ska bli en bra grund att jobba vidare med.
– Ibland är det roligare att umgås med djur än med människor, säger Sanna Drugge.
På gården i Orrträsk bor sju hästar. De går på lösdrift och har hagar i flera miljöer, dels för miljöombytets skull och dels för att få i sig så många vitaminer och omväxlande kost som möjligt.
– Hästarna går på skogsmark och på ängsmark, vi försöker få det så naturligt som möjligt, säger Daniel Isaksson.
Målet är att alla hästar ska vara lugna, lyhörda och trygga och tonen Daniel Isaksson använder när han pratar med djuren är just lugnt, lyhört och tryggt.
– Djuren blir som man själv är. Är jag lugn blir djuren lugna.
Han kopplar loss elstängslet och släpper in oss i hagen till hästarna. Den lilla valpen skuttar bredvid men när hästarna kommer skuttar den vid Daniel Isakssons fötter och pipande kräver den att lyftas upp, hästar är stora djur och valpen gör stora ögon uppe i Daniel Isakssons famn.
Hästen Harry är först framme och hälsar på alla besökare i hagen, han är under tillridning och familjen har tagit över honom från en annan ägare. Sedan kommer Tämy fram, det är Daniel Isaksson syster "Jossans" häst som är under inridning, en tjusig skimmel som sprakar i vitt och grått. Fjordingen Gregor tar god tid på sig, han är Daniel Isakssons första häst.
– Jag köpte honom år 2006 han är en jättebra nybörjarhäst och en fantastisk barnhäst. Alla nybörjare som kommer hit får börja med honom.
Ceve och Mims som egentligen har både långa och krångliga namn kommer fram. De puffar och buffar och kliar sig mot ryggen. Sedan får de syn på valpen och då måste de hälsa på den också. Nyast i hagen är en Quarterhäst Gullis som nu utvecklas snabbt.
Flera av hästarna hos familjen har kommit dit som problemhästar eller som icke önskade längre, i Orrträsk bygger de upp sin självkänsla och sina kunskaper.
– Det är så roligt att träna hästarna och se deras utveckling, säger Daniel Isaksson.
Han tar Ceve vid grimman och leder honom till stallet för att sadlas och tränsas. De andra hästarna tittar innan de börjar äta hö. I stallet möts gänget av en gråvit katt.
– En jättetrevlig katt. Den föddes i grannens ladugård av en vildkattsmamma, så de är egentligen vildkatter.
Men nu har kattungarna fått flytta hem till gården och det dröjde inte länge före de blev sociala. Nu är de närmast översociala och spinner högt, klättrar på axlarna och pockar på uppmärksamhet, av vildkatt syns inte ett spår.
Tror du att de är tacksamma?
– De kan de vara.
Daniel Isaksson och Sanna Drugge gör i ordning hästen för westernuppvisning. Medan Daniel Isaksson visar upp en westernhästs lyhörda följsamhet pratar Sanna Drugge och NSD:s utsända om jakt. Sanna Drugge är en van jägare, hänger ofta med på jakt och planerar för jägarexamen. Ett och annat tips utbytes.
– Det är spännande med jakt.
Rundturen på gården är slut. Valpen i Daniel Isakssons famn blinkar trött, det är dags för en tupplur. Hemma hos Sanna Drugge går tiken och väntar på sina valpar.
– Djur är fantastiska, blir perfekt att valparna kommer nu när vi har påsklov, säger Sanna Drugge.
Nu hoppas duon att många hästägare och hästintresserade hör av sig om de behöver hjälp med sina hästar. UF-företaget är starklar.
– Vi hjälper dem gärna, säger Daniel Isaksson.