Kommunfullmäktige har gett utbildningsnämnden i uppdrag att se över förskolan, grundskolan och gymnasiet. Nu har det landat i en utredning av skolstrukturen.
Det pågår en första runda med möten ute på skolorna, som allmänheten är inbjuden till. En andra runda i alla skolorna väntar till hösten när de styrande politikerna ska ha konkreta förslag att presentera.
– Vi har hittills besökt Töre, Centrumskolan, Innanbäcken och ikväll (tisdag) besöker vi Sangis. De som varit med har kommit med kloka synpunkter, säger Viktoria Wikström (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Viktoria Wikström säger att det finns flera skäl till varför de gör utredningen. Den senaste större skolstrukturförändringen är från 2011/2012 och sedan dess har samhället förändrats. Det föds färre barn och blir allt svårare att få tag i lärare. Dessutom måste Kalix kommun spara pengar.
Sparkravet på utbildningsnämnden, om kommunfullmäktige säger ja till de styrandes budgetförslag för 2026, är sex miljoner kronor.
Var ska ni spara?
– Vi har hyvlat allt vi kan, vi står kvar med det viktigaste och vet inte riktigt vad vi ska göra, säger Viktoria Wikström.
Hon känner sig trygg med att rektorerna genomlyst och gjort möjliga besparingar i sina respektive verksamheter.
– Det finns inte mer att hyvla bort. Vi behöver minska antalet skolenheter. Om vi inte gör förändringen...det vore som att elda och klaga på att huset inte blir varmt och samtidigt stå med öppen ytterdörr.
Barnafödandet i Kalix har minskat kraftigt på senare år, förra året föddes 121 barn och i år är prognosen cirka 80 födda barn, vilket kan jämföras med att 130-140 födda barn per år var vanligt i Kalix innan nedgången började 2020.
80 barn motsvarar lite drygt en större förskola med fem avdelningar, räknat på 18 barn per avdelning.
Kalix kommun har beslut om att det så långt möjligt ska finnas en förskola nära där barnen bor.
– Vi står nu, enligt prognosen, med cirka 50 tomma platser i förskolorna till hösten. Vi kan behöva stänga förskolor, men det är inte aktuellt att stänga förskolor i ytterområden där det inte är nära till annan förskola, säger Viktoria Wikström.
För skolan i Kalix finns inga styrande nyckeltal om antalet elever.
Hur många skolor vill ni ha i Kalix?
– Det är klurigt att säga så. Vi behöver lägga alla korten på bordet, visa hur det ser ut och ta in synpunkter. Hur gör vi den bästa skolan för eleverna i Kalix? Kvaliteten på undervisningen i skolan är vår enda parameter. Vi har redan en fantastisk skolverksamhet och vill så klart att alla barn ska klara skolan, säger Viktoria Wikström.
Hon säger att drömscenariot "i ett rosa skimmer" är en inflyttning i kommunen och möjlighet att ha kvar alla förskolor och skolor.
– Vi måste ändå anpassa oss till verkligheten och den är att vi har en för stor kostym, säger hon.
Det finns byaskolor i Ytterbyn, Töre och Sangis.
Hur viktigt är det med skolor i byar i Kalix kommun?
– Det är bland annat de synpunkterna vi samlar in, vilken roll har skolan i byn? Det finns också gott om exempel på byar, vars skolor lagts ned, som är högst levande med många aktiviteter som samlar bybor och skapar gemenskap. Ryssbält, vars skola lades ned för många år sedan, är ett sådant exempel, säger Viktoria Wikström.
Närmast väntar dialogmöten i Manhemsskolan, Ytterbyns skola, Näsbyskolan och Djuptjärnsskolan.