För en knapp månad sedan kom nyheten som har fått turistföretagarna i den östra länsdelen att börja drömma: Ett finländskt företag ska börja köra dagskryssningar med isbrytare i Kalix skärgård. Enligt bolagets egna uppgifter har 2 500 personer redan bokat in sig i vinter.
Alltså är en anstormning av turister att vänta. Men var ska alla bo? Och vad ska de göra i Norrbotten före och efter tretimmarsturen på havet?
Dem och många andra frågor försökte Swedish Lapland, Heart of Lapland och en lång rad entreprenörer svara på när de i helgen träffades för en konferens i kommunhuset i Kalix. Målet är att kunna åstadkomma ett samarbete där de olika aktörerna tillsammans kan erbjuda mat, boende, transporter och ett gediget utbud av aktiviteter.
– Vi bygger produkter och paket tillsammans så vi kan göra en gemensam försäljning och tillsammans nå längre ut i världen, säger Heart of Laplands Åsa Andersson Ulvede.
Att företagen i området samarbetar är absolut nödvändigt för att satsningen ska lyckas.
– Vi har väldigt få entreprenörer som tillhandahåller allting. Det är därför vi behöver samverkan, säger Lars Munk som också jobbar för Heart of Lapland.
Både Lars Munk och Åsa Andersson Ulvede upplever att det har pratats om samarbete under lång tid, men att det är först nu det ser ut att bli verklighet. De tror att isbrytaren fungerar som ett konkret draglok som får entreprenörerna att våga satsa.
– Nu har vi något att samlas kring, något som gör att vi vet att det kommer personer hit. Då har man chansen att vara på tårna, säger Andersson Ulvede.
Vad betyder egentligen isbrytaren?
– Jämför med Icehotel, Treehotel, Ice music. Så stort är det. Jag tror att vi som befinner oss i det här rummet precis har börjat förstå det.
Kalix vice kommunalråd Jan Nilsson (S) – som har ansvar för näringslivsfrågor – deltog också i konferensen. Han tror på besöksnäringen som en framtidsbransch och har höga förväntningar på isbrytarsatsningen.
– Det här är nog större än vad vi förstår. Det här är riktigt bra för alla entreprenörer och för närområdet, säger han.
Nilsson gläds av att företagarna verkar ha hittat ett gott samarbete.
– Det har varit fina dagar här.
Kommunen spelar också en roll. Jan Nilsson vill bidra så mycket som möjligt.
– Vi stöttar och hjälper naturligtvis alla entreprenörer runt den här etableringen.
Hur?
– Ett exempel är att vi är här i kommunhuset.