För tre år sedan flyttade Rebecka Hedman till Kalix, hon har två barn och ett av dem, Lilly, 4 år, har hon ensam vårdnad om. Hedman jobbar i skift och fyra dagar i månaden jobbar hon natt. Under två års tid har Lilly sovit på nattis när hennes mamma arbetat, men för några dagar sedan fick Hedman ett samtal som förändrade situationen. Om några veckor erbjuder kommunen inte längre tjänsten de tillhandahållit familjen under två års tid.
– Jag började gråta, säger Rebecka Hedman.
– Jag flyttade tillbaka hit och fick jobb. Man tycker ju inte att det i ett modernt samhälle ska vara så att jag som ensamstående ska behöva förlita mig på att anhöriga kan hjälpa till.
Kalix kommun har officiellt inte haft något nattdagis, men försökt hjälpa till i en viss utsträckning.
– Vid akuta situationer har vi försökt lösa det för enskilda föräldrar och det har tolkats som att det finns nattis, men det gör det inte, säger Ivar Christoffersson, förskolechef på Kalix kommun.
Till hösten har behovet på ett nattöppen förskolan ökat, det gör att kommunen nu inte längre erbjuder tjänsten.
– Till i hösten har det inkommit flera förfrågningar om att ha barn under nattetid och då går det inte att hitta individuella lösningar, säger Christoffersson.
Trots att kommunen nu väljer att inte tillhandahålla tjänsten för någon längre ser förskolechefen att det blir svårt för drabbade.
– Jobbar man natt och inte har någon annan det är klart då blir det problem.
Det finns ingen lag som säger att kommunen måste ha nattis, men i skollagen står det att kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds.
Är det ingenting som Kalix kommun strävar efter?
– Det är en politisk fråga vilken strävan som finns där, säger Ivar Christoffersson.
Från och med september kommer förskolan som Lilly går på att ha öppet till 22 på kvällar och mellan 06-22 under helger. Men det löser inte nattproblemet för familjen Hedman.
– Jag har fortfarande nattjobb. Jag måste ha ett arbete för att försörja mig och barnen.
– Jag kan inte fortsätta arbeta men samtidigt måste jag. Det känns så tröstlöst, som att ingenting hjälper.
Om två veckor har Rebecka Hedman nattjobb igen, och problemet med var Lilly ska sova då är inte löst.
– Jag hoppas att kommunen tar sitt ansvar och löser det här, annars får jag förlita mig på vänner. Jag tror det är det kommunen vill, att man ska förlita sig på anhöriga, så att de slipper.