Projektledaren: "Jag vill göra Kalix orange"

Kalix kommun och Jordbruksverket samarbetar i ett unikt pilotprojekt. "Vi vill utveckla besöksnäringen kring Kalix löjrom" säger initiativtagaren Åsa Andersson-Ulvede.

Ritva Lind, Karl-Göran Lindbäck och Åsa Andersson -Ulvede ser fram emot pilotprojektet.

Ritva Lind, Karl-Göran Lindbäck och Åsa Andersson -Ulvede ser fram emot pilotprojektet.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-09-28 16:00

Jordbruksverket satsar en halv miljon kronor i projektet, som är ensamt i sitt slag, för att använda produkter med skyddad EU-beteckning i destinations- och utvecklingsarbetet.

Resultatet ska visa hur svenska matprodukter kan utgöra grunden för turistiska koncept och bidra till ekonomisk utveckling på destinationen.

Åsa Andersson-Ulvede står bakom idén och är projektledare för satsningen.

– Vi har arbetat med denna fråga i nästan två års tid och nu när Kalix löjrom är i ropet som aldrig förr är vi förstås extra glada över att äntligen kunna presentera detta pilotprojekt, säger Åsa Andersson-Ulvede, som har många års erfarenhet från besöksnäring och destinationsutveckling.

Det är tio år sedan Kalix löjrom fick sin ursprungsmärkning.

– Jag vill göra Kalix orange. I stället för att löjrommen åker härifrån så kan vi få hit människor för att äta den här. Det finns och kan skapas härliga produkter kring löjrom, inom besöksnäringen men också hos exempelvis hantverkare, säger Åsa Andersson-Ulvede som tillägger att målet är att jobba i projektet under 2021 och ha gäster till följd av det under nästa höst.

Kalix kommun är projektägare och alla företag som arbetar med, eller ser möjligheter med, Kalix löjrom ska bjudas in att delta i projektet.

– En första workshop är i oktober, säger Karl-Göran Lindbäck, ansvarig för projektet vid Kalix kommun.

Ritva Lind ingår i arbetsgruppen, där också företrädare för fiskenäringen finns med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!