Kalixelever bjuder världen på direktsänd underhållning

Det blir musikal i Kalix ishall på torsdag kväll när elever från Kalix och Kampala tillsammans bjuder på en satellitsänd show.- Blir en direktsändning som kan ses över hela världen, säger projektledaren Björn Emmoth.

Faddergruppen 2-5 har tillverkat flaggor inför galakvällen. De är Anton Månsson, Petter Johansson Heikkilä, Linnéa Johansson, Maja Kuoppla, Linnéa Sigvardsson, Ida Lundqvist, Axel Lundbäck, Andreas Lång och Philip Ejderlund.

Faddergruppen 2-5 har tillverkat flaggor inför galakvällen. De är Anton Månsson, Petter Johansson Heikkilä, Linnéa Johansson, Maja Kuoppla, Linnéa Sigvardsson, Ida Lundqvist, Axel Lundbäck, Andreas Lång och Philip Ejderlund.

Foto:

KALIX2010-04-23 06:00
Fem grundskolor i Kalix har tillsammans med skolor i Uganda, närmare bestämt i Kampala, jobbat med ett Sida-projekt under drygt två år. Projektet bygger på hållbar utveckling och från Kalix har F-6-skolorna i Töre, Ytterbyn, Näsbyn, Gammelgården och Centrum deltagit.
- De i sin tur har haft varsin tvillingskola i Kampala som de jobbat med och temat har varit "Vår tid - framtid", säger Björn Emmoth.
En av skolorna som deltar är alltså Töre.
- Eleverna arbetar med något inom målområdet varje vecka. Varje månad organiseras också aktiviteter i hela skolan, när barnen arbetar tillsammans i tvärgrupper, säger läraren Karin Hjelte Nordmark.
Eleverna har också haft kontinuerlig kontakt med Kampala. De har brevväxlat, skickat teckningar, julkort, skrivböcker, ritblock, pennor, suddgummin, pennvässare, saxar med mera.
Förra året bjöd eleverna på en välgörenhetskonsert i Töre Folkets hus.
- För oss i Töre har projektet inneburit att det uppdrag om hållbar utveckling som vi har genom läroplanen har fått ett förstärkt fokus, säger Karin Hjelte Nordmark.

Tre stora skärmar
Något av finalen för projektet är torsdagens musikal. Förberedelserna pågår för fullt. En stor scen är uppriggad och tre stora skärmar uppsatta. Showen ska nämligen direktsändas i TV.
- Musikalen som är en och en halv timme lång, bygger förstås på arbetet som skolorna jobbat med. 200 barn uppträder på scenen. Det är dansare, de som spelar teater och musikerna, säger Björn Emmoth.
Efter en halvtimme kopplas den största ugandiska TV-kanalen in via satellit.
- Då kommer vi vara i direktsändning i 30 minuter i Uganda också. Samtidigt kommer vi kunna se på liknande arrangemang i Kampala. Sändningen innehåller även förinspelade klipp från alla tio skolor som deltagit i projektet, säger Björn Emmoth.
Maria Sköld som regisserar musikalen säger:
- Det handlar om tio ungdomar som börjar fundera om vad hållbar utveckling är och betyder. Det finns fem problem som de behöver hjälp med. Dessa är sopberget, klimatförändringar, mobbing/utanförskap, rotlöshet och de osynliga barnen.
På fredag visas föreställningen för kommunens skolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om