Kalixlöjrommen märkesskyddas av EU
Fiskarna gläds över att Kalixlöjrommen tagit ytterligare ett steg mot att märkesskyddas.- Nu är vi nästan i mål, säger Kjell Strömbäck, ordförande i Norrbottens kustfiskarförbund.
Fångat varumärke. Robert Forsberg, Kjell Strömbäck och Helena Spets, turistuvecklare och löjromstalesman hos Kalix kommun, gläds över beskedet.
Foto: K-L Sundqvist
I torsdags kom beskedet som många väntat på, nämligen att Kalixlöjrommen kommer att få så kallad skyddad ursprungsmärkning. Vilket innebär att produktens kvalité är i direkt samband med dess geografiska ursprung.
Samtidigt skärps kraven på hela kedjan, från fiskare och uppåt. Exempelvis måste löjan fångas mellan riksgränsen vid Haparanda och Åby älv, som rinner ut i Bottenviken mellan Piteå och Skellefteå kommuner. Men också många andra kriterier måste uppfyllas.
- Förhoppningen är att kunna bygga ett varumärke som är utöver det vanliga. Samtidigt som vi måste leva upp till de rigorösa bestämmelserna kring hanteringen, så hoppas vi givetvis också att det kommer gynna fiskarna i form av bättre betalt, säger Kjell Strömbäck.
Kommunalrådet Robert Forsberg, som för övrigt själv tidigare jobbat med fisk, välkomnar beslutet.
- Det är svårt förstå hur stort det här är. Jag vill jämföra det med en tungviktstitel i boxning.
Det tar dock minst sex månader innan märkesskyddet kan träda i kraft. Eventuella intressenter har den tiden på sig att komma med invändningar.
Läs mer i morgondagens NSD.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!