Lars Bergström, ordförande i "Morjärvsbygdens handel och utveckling ekonomiska förening" är i butiksfastigheten, i delen som var byakontor.
Det har varit mycket att göra sedan Coop Norrbotten beslutade att lägga ned butiken och det finns fortfarande en hel del att göra.
Byborna samlade sig snabbt med gemensamt mål att få till en butik.
Den ekonomiska föreningen bildades, det finns överenskommelse med leverantör och arbetet med att söka bidrag är på gång.
– Vi vill också bygga upp en servicepunkt där bybor ska ha en del kommunal service, blanketter och annat, och där ska också finnas lösningar för samåkning exempelvis in till Kalix, hjälp med olika tjänster och rum för e-hälsa, säger Lars Bergström.
Det anses finnas pengar att spara på e-hälsa, för den enskilde men också för regionen och kommunen, även på sjukresor och färdtjänst.
Inspiration lär finnas i Storuman där handkamera används och i vissa fall kan ge snabba svar i vårdsammanhang.
Lars Bergström säger att målet varit att komma i gång med butiken den 1 oktober:
– Jag tror inte att vi klarar det, men så snart vi kan ska vi vara i gång.
Bybon Elna Larsson efterlyser busstrafik mellan Morjärv och Kalix och påminner om att det också finns människor som har hemsändning via Morjärvs SK:
– Hur ska det bli för dem nu?
Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) och vice kommunalrådet Jan Nilsson (S) säger att för dem som fått maten hemlevererad gäller att kontakta socialförvaltningen för att få hjälp av hemtjänsten.
– Biståndsbedömningen ska gå snabbt.
När det gäller servicepunkter ses det som en möjlighet i fler byar.
– Vi ska satsa på servicepunkter. Allt går inte att göra överallt, men det finns nyckelbyar där vi ser goda möjligheter att göra det; i Morjärv, Töre, Nyborg och Sangis, säger Tommy Nilsson.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är på plats och han säger att han sett många goda exempel på lanthandlar där det utvecklats servicepunkter:
– Vi har sett en oerhört negativ utveckling avseende lanthandeln de senaste tio åren, från 2 900 till 1 200, men nu startas det nya butiker igen.
Vallöftet är mer pengar till landsbygdskommunerna.
– Vi kan inte driva ett land med så olika förutsättningar som det är i dag. Dorotea kommun har sju kronor högre skatt än Täby och de kan aldrig komma upp i samma service. Det går inte att fortsätta så, med välfärdsmiljonerna ska vi utjämna skillnaderna för att hålla ihop landet, säger Sven-Erik Bucht.