Sunderby folkhögskola var sista hoppet för gymnasieutbildningen filmarbetarprogrammet. Så sent som i januari sade folkhögskolans rektor, Kurt Pettersson, att man var mycket intresserad att ta över. Diskussioner pågick med Bengt Augustsson, gymnasiechef, Filmpool nord och Kalix folkhögskola om hur det skulle kunna se ut.
Kvar att lösa var finansiering. Och där tog det stopp.
Blev för dyrt
- Vi behöver medfinansiering, men kommunen tyckte att det blev för dyrt. Det är tråkigt och synd för Luleå, säger Pettersson.
Ingrid Norberg, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, bekräftar beslutet.
- Det rör sig om mycket pengar varje år och det kan vi inte gå in med. Just nu har vi lagt denna fråga åt sidan.
Stefan Hencz, har arbetat med filmproduktion i 40 år och har företaget Filmgården i Luleå. Han har tagit sig an lärlingar från filmskolan och berättar att de är allt mer självgående och drar in sina egna jobb.
- Det är ju tråkigt att skolan försvinner nu när man lyckats bygga upp något underifrån efter att Giraff film lämnade staden för sju år sedan. Nu måste man börja om igen, säger han.
Kommunen säger att filmutbildning inte längre är deras fråga och idén med att Sunderby folkhögskola skulle ta över gick inte heller.
Finns det då något hopp och vem ska i så fall driva frågan?
- Det måste ju vara Filmpool nord. De måste reagera och agera, de har ju pengar för att stötta filmindustrin i länet, säger Hencz.
Lars-Eric Larsson, filmkonsulent för barn och ungdom på Filmpool nord, har varit med i diskussionerna kring att Sunderby folkhögskola skulle ta över filmskolan.
- Vi såg framför oss en eftergymnasial filmutbildning som ett komplement till Kalix folkhögskolas film- och tv-utbildning. Därmed skulle det finnas en utveckling och en möjlighet att rädda kvar den utrustning och allt som Christer Engberg byggt upp. Det är tråkigt att det inte går iland, säger Larsson.
Spetsutbildning
Filmpool nord kommer att fortsätta arbetet med att driva på för filmutbildningar i länet.
- Att Luleå kommun sagt nej kan vi inte påverka. Men vi kommer inte sitta overksamma. Vårt jobb är att nu försöka hitta lösningar hos de utbildningsinstanser som redan finns, säger han.
I Kalix har man ansökt om att få starta spetsutbildning i film- och tv-produktion på gymnasiet. De har nära samarbete med Kalix folkhögskolas film- och tv-produktionsutbildning och hoppas på ett ja från Skolinspektionen. Svaret kommer i höst.