Fiskare i skärgården är oroade, sedan vinterfisket inleddes har fisket förändrats radikalt. Fångsten är skadad, fenor saknas helt eller delvis, skinnet lossnar och beläggningar spider sig på fiskarna.
– 100 procent av laxarna är drabbade och omkring hälften av sikarna, jag har fiskat hela livet, minst 50 år och har aldrig sett någonting liknande, det här är inte alls normalt, säger Roland Lundkvist.
Normalt kan lax när den vandrar ned från lekplatserna högt uppe i älven vara i dåligt skick, så kallad vraklax.
– Det här är inga vraklaxar det här är någonting helt annat och det drabbar också sikarna.
Alla laxar, hälften av sikarna
Fiskare Mats Rönnqvist är fundersam.
– Fiskarna är helt angripna och det här har aldrig förut hänt. Vad rör det här sig om?, någon form av förorening, svamp eller angrepp, det är som att fisken äts upp. Här har jag fiskat i sex, sju år och har aldrig sett någonting liknande och nu får vi upp dem hela tiden, fiskarna är sjuka. Vad som än drabbat dem så är det inte bra. Laxen är helt angripen och även siken drabbas, men siken verkar inte må riktigt lika dåligt som laxen, säger Mats Rönnqvist.
Fiskarna har redan tidigare reagerat på att många färre laxar går upp i Kalixälven än i Torneälven.
– Omkring 15 000 går upp i Kalixälven och omkring 60 000 i Torneälven, vi ser att varenda lax som går ut från älven som vi fångar nu är för skadad för att kunna överleva. Fortsätter det så kommer laxen här snart att vara noll, de kan inte vandra upp i älven, drabbas av gifter och sedan dö, säger Roland Lundkvist.
Laboratorieanalys
Tillsammans med Roland Lundkvist genomför NSD en preliminär mätning av Ph-värdet i vattnet vid fångstplatserna. Mätningen visar förhöjda värden. Normalt Ph-värde skulle ligga mellan 6 och 7, i skärgården visas värden mellan 8,15 och 9,9, vilket i ett värsta scenario skulle kunna tyda på utsläpp av exempelvis lut.
– Det finns mycket som kan påverka och mätningar på plats visar en ögonblicksbild, säger Elisabeth Sandin, chef på bygg- och miljökontoret i Kalix.
Nu ska Kalix kommun göra noggrana vattenanalyser med hjälp av laboratorium.
Laken minskar
Fiskarna konstaterar också att förekomsten av lake har minskat i älven och att föroreningarna i vattnet har ökat, kanske till följd av utsläpp eller på grund av muddringen i älvmynningen.
– Laken är känslig och vill ha rent vatten. När den minskar är det en stark indikator på att vattnet inte är bra. Förr fick vi kälklass med lake om vintern, nu ser vi knappt någon, säger Roland Lundkvist.
Nu krävs åtgärder.
– Det måste genomföras prover och en utredning måste till för fortsätter det så här har vi snart en död älv, säger Roland Lundkvist.