Månsbyn - i händelsernas centrum för 200 år sedan

I går invigdes skylten som berättar om kapitulationen i Månsbyn för nästan på dagen 200 år sedan.25 personer, bybor och andra intresserade, var där.

Karin Henriksson och Gudrun Persson skålade i cider; nu är minnesmärket på plats.

Karin Henriksson och Gudrun Persson skålade i cider; nu är minnesmärket på plats.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2009-09-25 06:00
1809, då kriget mot Ryssland avslutades, splittrades Sverige och Finland i svenska och finska Tornedalen och Haparanda och Torneå, och märkesåret har uppmärksammats på olika sätt.
- Vi har arrangerat minnesdagarna, tagit fram en minnesskrift och haft en utställning som fortfarande finns att se i hembygdsgården här i Månsbyn, säger Bengt-Göran Nilsson, eldsjäl i Kalix forskarförening och en av många som jobbat med de olika aktiviteterna.
Arbetet med märkesåret
I ett års tid har grupperna som jobbat med de olika arrangemangen, tillsammans med byaföreningen Månsbyns framtid, arbetet för en minnesskylt med information om vad som egentligen hände - på den plats där det hände.
Ett stenkast från där skylten nu sitter, strax nedanför avfarten från E 4 var nämligen den historiska platsen.
Där, vid Månsby gästgivargård, var kapitulationsplatsen i september 1809.
På årsdagen sattes också skylten, som tillverkats av de lokala hantverkarna Gösta Stenman, Gunnar Lindbäck och Åke Lundbäck, upp. Teckningarna är gjorda av Leif Larsson som bor i Luleå men har rötterna i Kalix.
En stor händelse
Bengt-Göran Nilsson och Karl Lantto förrättade invigningen med att lösa upp en tross som hängde över tavlan.
- Historien betyder mycket och vi uppmärksammar nu en fred som varat i 200 år, säger Karl Lantto, ordförande i Kalixbygdens forskarförening.
Besökarna skålade i cider och gladdes över minnesmärket innan de gick vidare för gemensam fikastund i bygdegården.
- Det är en stor händelse i vår historia och det känns bra att den uppmärksammas, säger byborna Karin Henriksson och Gudrun Persson unisont.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om