Lotta om julskinkan – och tillbehöret som alltid Ă€r med

Kalixbon tillika matprofilen Lotta Öström rekommenderar oss att tĂ€nka till kring julskinkan. "Överkonsumera inte, tĂ€nk till kring hur mycket du faktiskt behöver sĂ„ att du slipper slĂ€nga mat" sĂ€ger hon som ocksĂ„ tipsar om ett gott komplement pĂ„ julbordet.

"KnĂ€ckemacka med varm julskinka till frukost pĂ„ julaftons morgonen smakar bĂ€st" sĂ€ger Lotta Öström.

"KnĂ€ckemacka med varm julskinka till frukost pĂ„ julaftons morgonen smakar bĂ€st" sĂ€ger Lotta Öström.

Foto: TV4

Kalix2023-11-07 11:00

Lotta Öström var med i tv-programmet Sveriges MĂ€sterkock för drygt fem Ă„r sedan och Ă€r sedan dess en vĂ€lkĂ€nd matprofil.

Din relation till julskinkan?

– Jag Ă€r ingen julmatsĂ€lskare och vi Ă€ter inte mycket julskinka, vi brukar ha en mindre skinka till jul. Jag tycker faktiskt att julskinkan Ă€r godast nĂ€r den Ă€r nygriljerad och varm. KnĂ€ckemacka med varm julskinka till frukost pĂ„ julaftons morgonen smakar bĂ€st. 

Lotta Öström tycker om att grilla och Ă€ven julskinkan Ă„ker in i grillen.

– Jag har provat att koka sjĂ€lv men numera köper jag fĂ€rdigkokt julskinka och gratinerar den pĂ„ grillen.

ApropÄ den minskade tillgÄngen pÄ julskinka tipsar Àven hon om att spara julskinkan till julen och om att tÀnka till kring julskinkan.

– Överkonsumera inte, tĂ€nk till kring hur mycket du faktiskt behöver sĂ„ att du slipper slĂ€nga mat. Det Ă€r bra att vara lite eftertĂ€nksam och kanske frysa in julskinkan i mindre bitar att ta fram allt eftersom du ser att du behöver mer.

Magnus Nilsson, vd vid Nyhléns Hugosons, tipsar om att köpa julskinkan i god tid.

Lotta Öström sĂ€ger att hon gĂ€rna vĂ€ntar med inköpet till ganska nĂ€ra inpĂ„ jul.

– Fram till jul köper jag den fĂ€rdigskivade julskinkan, men julskinkan som vi ska ha pĂ„ julbordet köper jag sĂ„ nĂ€ra inpĂ„ jul som möjligt. 

Annat pÄ ditt julbord?

– Omelett med svampstuvning finns alltid med, det Ă€r gott och lĂ€ttar upp det hela bra, sĂ€ger Lotta Öström.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!