Lotta Ăström var med i tv-programmet Sveriges MĂ€sterkock för drygt fem Ă„r sedan och Ă€r sedan dess en vĂ€lkĂ€nd matprofil.
Din relation till julskinkan?
â Jag Ă€r ingen julmatsĂ€lskare och vi Ă€ter inte mycket julskinka, vi brukar ha en mindre skinka till jul. Jag tycker faktiskt att julskinkan Ă€r godast nĂ€r den Ă€r nygriljerad och varm. KnĂ€ckemacka med varm julskinka till frukost pĂ„ julaftons morgonen smakar bĂ€st.
Lotta Ăström tycker om att grilla och Ă€ven julskinkan Ă„ker in i grillen.
â Jag har provat att koka sjĂ€lv men numera köper jag fĂ€rdigkokt julskinka och gratinerar den pĂ„ grillen.
ApropÄ den minskade tillgÄngen pÄ julskinka tipsar Àven hon om att spara julskinkan till julen och om att tÀnka till kring julskinkan.
â Ăverkonsumera inte, tĂ€nk till kring hur mycket du faktiskt behöver sĂ„ att du slipper slĂ€nga mat. Det Ă€r bra att vara lite eftertĂ€nksam och kanske frysa in julskinkan i mindre bitar att ta fram allt eftersom du ser att du behöver mer.
Magnus Nilsson, vd vid Nyhléns Hugosons, tipsar om att köpa julskinkan i god tid.
Lotta Ăström sĂ€ger att hon gĂ€rna vĂ€ntar med inköpet till ganska nĂ€ra inpĂ„ jul.
â Fram till jul köper jag den fĂ€rdigskivade julskinkan, men julskinkan som vi ska ha pĂ„ julbordet köper jag sĂ„ nĂ€ra inpĂ„ jul som möjligt.
Annat pÄ ditt julbord?
â Omelett med svampstuvning finns alltid med, det Ă€r gott och lĂ€ttar upp det hela bra, sĂ€ger Lotta Ăström.