Trots satsningar och hög lärartäthet, som gett Kalix ett stort uppsving på Lärarförbundets rankning, ser betygen ut som de gör. Nu vill Gustav Fridolin att skolstrukturen i Sverige förändras i grunden.
– Jag tror att vi måste jobba mycket mer med att kommuner samverkar med varandra och att man har mycket tydligare ansvarsfördelning mellan stat och kommun. Vi har många både små och stora kommuner som har goda resultat och som driver en väldigt bra skolutveckling, men ett problem vi har är att ansvarsfördelningen är väldigt otydlig. Det kommer krävas ett större statligt ansvarstagande.
Tydligt, men hur ska det se ut?
– Ett av grundproblemen med kommunaliseringen var att man snabbt drev igenom ett stort beslut mot många lärare, mot forskningen och med liten majoritet i riksdagen. För att inte göra om det misstaget har vi sagt att snarare än att jag ritar en ny karta sätter vi lärarna och forskningen att göra det jobbet.
Skolkommissionen som har inrättats ska presentera ett betänkande i maj. Men den kommer inte att säga att skolan ska bli helt statlig.
– Större statligt ansvarstagande, ja. Men när man pratar om statlig och kommunal skola är det oftast ett sätt för politiker att blanda bort korten. Vi har aldrig haft en helt statlig skola och vi har aldrig haft en helt kommunal skola. Det har hela tiden varit både kommun och stat som har haft olika ansvar. Problemet i dag är att det är så otydligt vem som har ansvar för vad. Jag är övertygad om att kommissionen kommer komma fram till att staten ska ta ett mycket större ansvar, men framför allt kommer det handla om att bli mycket tydligare.